Pulsating Leaf

Şeker Alternatifleri

Rafine şekerler günümüzde çay ve kahve gibi içeceklerin yanı sıra birçok yiyecek içerisinde de bulunur. Bu şekerlerin sağlıklı olmadığı uzmanlar tarafından belirtilse de vazgeçilemeyen besin maddeleri arasında yer alır. Bu nedenle en sağlıklı olan şekerlerin alternatifleri araştırılarak kişilere zararı dokunmayan ve içeriğinden olumsuz etkilenilmeyecek şeker besinleri bulunması söz konusudur.

Seker Alternatifleri

Şeker alternatifleri olan doğal besinler doğal tatlandırıcılar olarak görev yapar. Yenilen ya da içilen gıdaların tatlarını hoş bir şekilde değiştirmekle görevli bu alternatifler doğada olabileceği gibi yapay bir şekilde de elde edilebilir.

Rafine olan şekerlerin kullanımları baş ağrısı da dâhil olmak üzere sağlığı olumsuz yönde etkileyen yan etkilere sahiptir. Kullanımları sağlıksız olmasıyla birlikte yarattığı yan etkilerden dolayı ciddi derecede sağlık olumsuz yönde etkilenir. Mümkün olduğunca uzak durulması ve mutlaka doğal olan besinlerin şekerlerinin kullanılması en sağlıklı olanıdır.

Şeker Yerine Kullanılabilecek Doğal Besinler

Rafine şeker kullanımı yerine doğada bulunan tatlandırıcıların tercih edilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Yapay tatlandırıcılarolan şekerler yerine doğada yer alan hurma, Hindistan cevizi, pekmez, muz gibi alternatifler sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.

Şeker alternatifleri olan ürünlerin kullanılmasından dolayı şekerin yan etkilerinden korunarak sağlıklı olan tatlandırıcılar hayatlarımıza girmiş olacaktır. Bu besinlerin yanı sıra ksilitol, stevia, eritritol olarak bilinen şeker alkolleri de kullanılabilecek en sağlıklı şeker alternatifleri gruplarında yer alır. Bu şekerlerin tüketilmesi yapay olan tatlandırıcıların kullanımlarına göre daha sağlıklı ve yan etki bulunmayan bir kullanım olanağı sunar.

Şeker yerine kullanılan tüm tatlandırıcıların doğal olmasına özen gösterilerek hayatı riske atacak sağlık sorunları oluşmasının önüne geçilmesi oldukça kolaydır.

Nustil ksilitol

Doğal Şeker Çeşitleri

Şekerlerin hayatlarımızda yer alması ve miktarını ayarlamadan fazlaca tüketilmesi obezite başta olmak üzere kan şekerinin yükselmesi, tansiyon, şeker hastalığı, insülin ve yağ depolanmasının yanı sıra kanser gibi hayatı riske sokan hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu nedenle rafine şekerlerin kullanımları mümkün olduğu miktarda azaltılarak alternatif olan doğal şeker kullanımına yönelmek sağlık açısından oldukça önemlidir.

Doğal olmayan rafine şekerler bir süre sonra bağımlılık yaparak insan vücudunda istenmeyen olumsuz etkilerin oluşmasına yol açar. Doğal olan şeker alternatifleri yapay tatlandırıcılar gibi vücuda zarar vermeden sağlıklı bir şekilde şeker ihtiyacını karşılayan doğal besinler sınıfındadır.

Doğal şeker çeşitlerinden olan stevia güney Amerika’da yetişen çalı yapraklarından üretilen bir tatlandırıcıdır. Sağlıklı şeker alternatiflerinden olan stevia sıfır kalori içererek şekere göre oldukça tatlıdır. Kan şekeri, kan basıncı ve insülin seviyelerini düşürmesiyle bilinen alternatif şeker sınıfında güvenli bir şekilde yer alır.

Rafine şeker yerine kullanılabilecek bir diğer alternatif doğal şeker alkolü olan ksilitoldur. Mısır ve huş ağacından elde edilen bu doğal şeker birçok sebze ve meyvede de bulunur. Diş ve kemik sağlığı açısından fayda sağlayan ksilitol früktoz içermediğinden dolayı yapay tatlandırıcıların verdiği zararları ortadan kaldırarak oldukça sağlıklı bir tüketim imkânı sunar.

Eritritol ise doğada bulunan doğal şeker çeşitlerinden olup tadı tıpkı rafine şekere benzeyen bir yapıdadır. Buna rağmen doğal olmasından kaynaklı olarak vücuda herhangi bir zararı olmadan oldukça sağlıklı tüketilmesi mümkündür.

Doğal şeker çeşitlerinden olan ve tüketilmesi de diğer tüm tatlandırıcılar gibi belirli bir miktarda olması gereken Hindistan cevizi şekeri de oldukça sağlıklıdır. Glisemik endeksi düşük olan bu doğal tatlandırıcı Hindistan cevizi havucunun özünden elde edilir. Antioksidan, demir, çinko gibi birçok sağlıklı besinler içermesinden dolayı oldukça fayda sağlar. Lif ve besinler içeren Hindistan cevizi şekeri früktoz içermesinden dolayı mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.

Şeker Kullanmanın Vücuda Verdiği Zararlar

Şeker kullanılması kişilerin farkında olmadan birçok hastalığa davetiye çıkarmasına neden oluyor.  Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve bilim adamlarının çalışmalarıyla şeker kullanmanın sınırlandırılmaması sonrasında neler oluşabileceği gündem konusu haline gelmiştir. Şeker kullanmak ve ölçülü bir şekilde olmadan tüketilmesi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayarak kişilerin vücut dengelerini ciddi derece bozan bir yapıya sahiptir.

Rafine şekerler yerine alternatif şekerlerin bilinmesi ve tüketiminin ölçülü bir şekilde yapılması vücudun dengesini koruyarak sağlıklı seçimlerin yapılmasına yardımcı olur. Rafine şeker kullanımı başta baş ağrısı ve obeziteye neden olurken bağışıklık sisteminin zayıflamasına, kanser ve insülin bozulmasından kaynaklı şeker hastalığına yakalanmakta önemli bir rol oynar.

Sağlıklı şekerlerin tüketilmesi ve rafine şekerlerden mümkün olduğunca uzak durulması sağlık açısından oldukça önemlidir. Doğada yer alan sağlıklı şekerlerin tüketilmesi metabolizmayı dengelerken hastalıkların oluşmasına neden olan tüm etkenleri ortadan kaldırmakla görevlidir. Bu nedenlerden dolayı rafine şekerlerin kullanımları kısıtlanmalıdır ve mümkün oldukça doğal şekerlerin kullanılması tercih edilmelidir.

Doğal Şeker ve Rafine Şeker Arasındaki Farklar

Rafine şekerler günümüzde birçok alanda kullanılarak yiyecek ve içeceklerin tatlarının iyileştirilmesi amacı taşır.Doğal olmayan şekerler besin bakımından fakir olan gıdaların doldurulması amacıyla içeriğine eklenen gıdalardandır. Boş kalori deposu olarak bilinen bu işlenmiş şekerler yoğun bir şekilde hamur işi, asitli ve gazlı içecekler gibi birçok besin maddesi içerisinde yer alır. Yüksek miktarda ve devamlı tüketilmesi halinde insan vücuduna oldukça zarar veren bir şekle dönüşerek tehlike oluşturabilir.

Doğal şekerler ise faydalı olan besinler içerisinde yer alır ve tüketilmesi rafine şekerlere göre oldukça sağlıklıdır. Doğal olarak üretilen şekerler lif ve protein gibi besinler bakımından oldukça zengindir. İçerikleri itibariyle sağlığa zararı olmasını aksine doğru miktarlarda tüketilmesi halinde oldukça faydalı ve sağlıklı tatlandırıcı gruplarında yer alırlar.Bu şekerler protein ve lif bakımından zengin olmasından dolayı sağlıklı bir şekilde işlenmeye yardımcı besinlerdendir. Doğal olarak elde edilen şekerler vitamin, mineral ve birçok zenginlik sağlayan maddelerin bulunmasından dolayı oldukça sağlıklı olup insan vücuduna faydaları bulunur. Mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken doğal şekerler rafine şekerlerden güvenli ve sağlıklı olmasından dolayı oldukça ayrıdır.

Yetişkin ve Çocuklarda Şeker Tüketimi

Rafine şekerler insan vücudu için oldukça büyük tahribatlara yol açan gizli bir tehlikedir. Kullanımı mümkün olduğunca azaltılması gereken şekerlerin tüketilmesi özellikle çocuklar için ayrı bir risk oluşturmaktadır. Gelişme çağında olan çocukların şekerli gıdalardan uzak durması ve mümkün olduğunda doğal şeker alternatiflerine yönlendirilmesi ilerleyen süreçlerde sağlığını korumaya fayda sağlayacaktır. Yetişkinlerde kalp krizi riski, şeker ve tansiyon hastalıkları başında yer alan şeker kullanımı oldukça tehlikeli bir hal alarak kişilerin hayatlarında ciddi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Kontrol altında kullanımına özen göstererek doğal alternatifler değerlendirilmelidir.

Çocuklarda olduğu gibi yetişkin kişilerde de obezite ve şeker hastalığı risklerini en aza indirebilmek için şeker kullanımı miktar olarak kısıtlanmalı ve mümkünse hiç kullanılmamalıdır. Besinlerin içerdiği şeker miktarlarına bakılarak, doğal şekerlerden faydalanılarak rafine şeker tüketimi kontrol altına alınmalıdır.

Çocuklar için uzun vadede obezite, diş sağlığı, alerji gibi sağlık sorunları oluşabilir. Bu nedenle takibi yakından yapılarak şeker kullanımı kısıtlanmalıdır. Belirli miktarlarda verilen şekerlerden sonra mutlaka ağız çalkalanmalı ve dişlerin fırçalanması sağlanmalıdır. Dünya sağlık örgütünün uyarılarıyla günümüzde oldukça fazlalaşan rafine şeker kullanımı yerine mutlaka doğal alternatif olan şekerlerden faydalanılmalıdır.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın

Qty:1

QTY: 4

10% off

Qty:1

20% off on buy 2 shoes

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.

Sail and harvest moon
₹ 26,000 ₹ 27,500

You added 1

Sail and harvest moon

₹ 14,932 ₹ 16,590

Cart (0)

Add $40 to get a 10% off on total price

0