Pulsating Leaf

Keratin Üretimini Arttıran Besinler

Güçlü ve parlak saçlar dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak keratin gelir. Saç bakımı, cilt bakımı gibi birçok üründe yer alan keratin vücudumuzda var olan bir proteindir aslında. Keratin üretimini arttıran besinler ile bu proteinin üretimini arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız gelin hep birlikte öğrenelim.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Keratin Üretimini Arttıran Besinler

Keratin Nedir?

Keratin, insan vücudundaki epitel hücrelerin yapısını oluşturan sert proteinlerdir. Bu protein deri, saç ve tırnaklardaki dokuların oluşmasında yardımcıdır. Bunun yanı sıra iç organların astarını oluşturur. Keratin için cildi desteklemeye, yaraları iyileştirmeye, tırnakları ve saçları sağlıklı tutmaya yardımcı olan bir proteindir diyebiliriz.

Aslında vücudumuz doğal olarak keratin üretir. Fakat yaş ilerledikçe bu proteinin üretiminde azalma olabilmektedir. Bu yüzden yediklerimizle keratin üretimini desteklememiz gerekir. Keratin üretimini arttıran besinler ve yiyecekleri sizler için derledik.

Keratin Üretimini Arttıran Besinler

Keratin doğal olarak gıdaların içerisinde yoktur. Fakat bazı besin öğeleri ve bunları içeren yiyecekler keratin üretiminin artmasına yardımcı olur. İlk olarak keratin üretimini arttıran besinler neler onlara bakalım.

Keratin ve biotin birçok cilt bakım ürününde görebileceğiniz iki kavramdır. Hatta keratin ve biotin aynı mı diye merak ediliyor. İkisi de cilt sağlığı için önemli olan besin öğesidir fakat farklı besinlerdir. Keratin bir protein iken biotin bir vitamindir. Biotin, B grubu vitaminlerinden B7 vitaminidir. Hatta H vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Biotin, keratin üretiminde yer almaktadır.

SOLGAR Biotin 5000 Mcg 50 Kapsül

Keratin üreten hücrelere keratinosit adı verilmektedir. Çinko minerali de bu hücrelerin oluşumunu destekler. Bu yüzden keratin üretimini arttıran besinler arasında yer alır.

VENATURA Çinko Takviye Edici Gıda 60 kapsül

C vitamini, keratinosit oluşumunu desteklediği için keratin üretimini arttırmada önemli bir besin öğesidir.  Aynı zamanda cildin oksidatif stresten korunmasına yardımcı olur. Cilt için önemli olan kolajen üretimini desteklediğini de unutmamak gerekir.

ORZAX Ocean Vitamin C 1000 Mg 30 Tablet

Keratin sentezi için önemli besin öğelerinden biri de A vitaminidir.

VENATURA Vitamin A Palmitat Takviye Edici Gıda 60 Kapsül
  • L-sistein

Aslında L-sistein bir aminoasit türüdür. Aminoasitler, proteinlerin yapıtaşlarıdır. Keratin de bir protein olduğundan üretimi için önemlidir.

Keratini Arttıran Yiyecekler

Yukarıda saymış olduğumuz keratin üretimini arttıran besinleri içeren yiyecekler vücudumuzdaki keratin miktarının artmasını sağlar. Hangi yiyecekler keratini arttırır bakalım.

Yumurta 

Yumurta keratin üretiminde önemli bir role sahip olan biotin açısından zengin bir gıdadır. Aynı zamanda A vitamini açısından da zengindir. Yumurtanın bir protein kaynağı ve keratinin de bir protein olduğunu unutmamak gerekir. Tüm bunlar birleşince keratini arttıran yiyecekler arasında yumurta ilk sırada olmayı hak ediyor.

yumurta

Somon 

Somon da önemli bir protein ve biotin kaynağıdır. Öyleki bir porsiyon somonda yer alan biotin günlük ihtiyacın %17’sini karşılayabilir. Ayrıca somon çinko minerali de içerir. Bunların haricinde somonda yer alan Omega 3 yağ asitleri saçların sağlıklı büyümesine ve güçlenmesine yardımcıdır.

somon

Tatlı Patates 

Tatlı patates maalesef ülkemizde hak ettiği değeri bulamayan bir yiyecek. Keratin üretimini arttıran besinler arasından A vitamini açısından oldukça zengindir. Bir orta boy tatlı patates günlük ihtiyacımız olan A vitamininden daha fazlasını sağlar. Bununla birlikte önemli miktarda C vitamini de içerir.

tatlı patates

Soğan 

Keratini arttıran yiyecekler arasında yer alan soğan, N-asetilsistein açısından zengin bir sebzedir. Bu bileşik L-sistein oluşumu için gereklidir. Bununla birlikte soğan C vitamini ve çinko minerali açısından da keratin üretimini desteklemeye yardımcıdır.

soğan

Mango 

A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bu sayede vücuttaki keratin sentezinin artmasına yardımcı olabilecek meyvelerden biridir.

mango

Sığır Karaciğeri 

Biotin vitaminin en çok bulunduğu kaynaklardan biri sığır karaciğeridir. 85 gram sığır karaciğeri 31mcg biotin içerir. Bu da günlük ihtiyacınızdan daha fazladır. Protein ve A vitamini yönünden de keratin üretimini artırmada rol oynar.

Havuç 

A vitaminin en güzel kaynaklarından biridir havuç. Bunun yanı sıra kolajen üretimini destekleyen C vitamini açısından da zengin bir meyvedir. İçerisinde biotin ve çinko da yer alır.

havuç

Sarımsak 

Her derde deva diyebileceğimiz sarımsak keratini arttıran yiyecekler arasında da yerini alıyor. Sarımsak etki şekli aslında soğan ile benzer şekildedir. L-sistein aminoasidi için gerekli olan bileşiği içerir. İlave olarak C vitamini içerdiğini de ekleyelim.

sarımsak

Keratin üretimini arttıran yiyecekler sadece saç, cilt ve tırnak sağlığını desteklemekle kalmaz. Aynı zamanda birçok farklı besin öğesi açısından da zengin yiyeceklerdir. Bu yüzden bu yiyecekleri tüketmek genel sağlığımızı korumak adına da önemlidir.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın