Pulsating Leaf

Sağlıklı Cips Olur mu?

Gevrek ve tuzlu cipsler, atıştırmalık yiyecekler arasında en sevilenlerdir.

Lezzetli olmalarına rağmen maalesef masum olmayabilirler. Popüler işlenmiş patates cipslerinin içeriklerini incelediğimizde yüksek oranda yağ (palm, kanola yağı), aroma arttırıcı (MSG: Monosodyum glutamat), renklendiriciler, şeker ve birçok başka katkı maddeleri içerdiğini görebiliriz.

 

Hazırlayan: Diyetisyen Deniz Hazar Türk

 

Her cips kötü ve zararlı mıdır?

Her cips kötü ve zararlı değildir. Cipsin içeriği ve işlenme şekli önemlidir. Günümüzde sağlıklı cips seçeneklerinin sayısı her geçen gün artmakta, patatese alternatif birçok sebze, meyve ve tahıllardan cips üretilmekte. Temiz içerik ile üretilen cips seçeneklerini gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Sağlıklı Cips: Kinoa Cipsi

Sizlere sağlıklı bir cips seçeneği olarak kinoa cipsinden bahsetmek istiyorum. Kinoa, yüksek besin değerine sahip bir tahıl benzeridir. Protein, yağ, lif, antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Olağandışı esansiyel amino asit dengesi ile sağlıklı bir protein kaynağıdır.

Kinoa cipsi, geleneksel patates cipslerine kıyasla protein, lif, vitamin, mineral bakımından zengin ve çok daha düşük kalorilidir. Bu nedenle sağlıklı cipsler arasında kinoa cipsi en iyi tercihlerden biri olabilir.

 

Nustil kinoa cipsi

Kinoa cipsi nasıl üretiliyor?

İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, ülkemizin seçili bölgelerinde kinoa üretimi yapılmaktadır. Kinoa tane üretimi hasat edildikten sonra, glütenden arı bir tesiste kinoa temizlenir ve tohumun dışında bulunan zarımsı saponin özel bir makinede soyularak ayrıştırılır. Ardından kinoa elekten geçirilerek sınıflandırılır. Özel bir makine sistemiyle, fırınlama ve kızartma işlemi olmadan cips formunda şekillendirilir, pişirilir ve doğal baharatlar serpilerek paketlenir.

Kinoa cipsinin içeriğinde neler var?

Kinoa cipsi kinoa unu, pirinç unu ve baharatlar içermektedir. İçeriğinin %75’i kinoa unu, %22 pirinç unu, %3’ü tuz, kekik ve kırmızı toz biberden oluşmaktadır.

Kinoa ve pirinç gluten içermediği için kinoa cipsi de gluten içermez. Buna ek olarak kino cipsi koruyucu madde, katkı maddesi ve süt ürünü içermemektedir.

Kinoa cipsini nasıl ve ne kadar tüketilebilirsiniz?

Kinoa cipsini isterseniz atıştırmalık olarak direkt tüketebilir ya da çorba ve salataların yanında yiyebilirsiniz.

Oldukça sağlıklı olan kinoa cipsini dilediğiniz şekilde güvenle tüketebilirsiniz.

 

Hazırlayan: Diyetisyen Deniz Hazar Türk

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın