Haşimato Tiroidi ve Beslenme
Geliştiren: Özel BeslenmeHaşimato hastalığı veya Haşimato tiroidi en yaygın tiroid bozukluklarından birisidir. İlaçla tedavi edildiğinde bile semptomları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Araştırmalar, standart ilaçlara ek olarak diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin semptomları önemli ölçüde iyileştirebileceğini gösteriyor. Haşimato tiroidi olan her kişi tedaviye farklı yanıt verir, bu nedenle bu durum için kişiselleştirilmiş bir yaklaşım çok önemlidir. (1)
Hazırlayan: Diyetisyen Damla Türkay
Haşimato Tiroidi Nedir?
"Tiroidit" terimi, "tiroid bezinin iltihaplanması" anlamına gelir. Tiroiditin birçok olası nedeni vardır. Kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinen Haşimato tiroidi, çok yaygın bir hipotiroidizm sebebidir. Tiroidin kronik enflamasyonunu içeren otoimmün bir hastalıktır. Bu durum genetik geçişli olma eğilimindedir. Zamanla, tiroid bezinin tiroid hormonlarını üretme yeteneği bozulur ve işlevde kademeli bir düşüşe ve sonunda yetersiz aktif bir tiroide (Hipotiroidizm) yol açar. Haşimato tiroidi en sık orta yaşlı kadınlarda görülür, ancak her yaşta görülebilir ve erkekleri ve çocukları da etkileyebilir. (2)
Haşimato hastalığı, hipotiroidizme neden olabilen otoimmün bir hastalıktır. Nadiren, hastalık hipertiroidizme veya aşırı aktif tiroide neden olabilir. Tiroid, boynunuzun önünde küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Haşimato hastalığı olan kişilerde bağışıklık sistemi tiroid bezine saldıran antikorlar üretir. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan çok sayıda beyaz kan hücresi tiroidde birikir. Tiroid hasar görür ve yeterli tiroid hormonu üretemez. Tiroid hormonları vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eder, bu nedenle vücudunuzdaki neredeyse her organı, hatta kalbinizin atış şeklini bile etkiler. (3)
Haşimoto Tiroidi Geliştirme Riski Altında Mıyım?
Haşimoto tiroidinin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, hastalık için çeşitli risk faktörleri tanımlanmıştır. Kadınlarda, özellikle hamile olan kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre yedi kat daha fazladır. Ailenizde aşağıdakiler de dahil olmak üzere otoimmün hastalık öyküsü varsa riskiniz daha yüksek olabilir:
- Graves hastalığı
- Tip 1 diyabet
- Lupus
- Sjögren sendromu
- Romatizmal eklem iltihabı
- Vitiligo
- Addison hastalığı
- Çölyak