Pulsating Leaf

Hyalüronik Asit Nedir?

Hyalüronik asit, ‘’hyalos’’ kelimesinden türetilen bir kelimedir. Hyalos, cam anlamına gelir. Hyalüronik asit içinde asit geçse de aslen asit değildir. Hyalüronik asit, yoğun nemlendirici özelliği olan, bir polimerdir. Cildi nemlendirir. Vücudumuzda doğal olarak bulunur. Gözde camsı sıvıda, göbek kordonunda ve eklem sıvısında doğal olarak bulunmaktadır.

Hazırlayan: Diyetisyen Şevval Beyza Kulaksız 

Hyalüronik Asit Nedir?

Özellikle yaş ilerledikçe vücudumuzdaki Hyalüronik Asidin yaklaşık üçte biri bozulmakta ve her geçen gün yenilenmektedir. Yaşlandıkça vücudumuz daha az Hyalüronik asit üretir. 40’lı yaşların ortasında, vücudun hyalüronik asit üretimi yarıya düşer.

Hyalüronik asit cildin yaşlanmasına neden olan serbest radikallere karşı güçlü bir antioksidan olarak görev yapar ve ciltte kolajen sentezi yapacak uygun ortamın oluşmasını sağlar.

Kendi hacminden daha fazla sıvı tutabilir. Vücudumuzda doğal olarak yaklaşık 15 gram hyalüronik asit bulunmaktadır.

Kırmızı et, baharatlar, biber, taze meyveler (elma, ananas, avokado), sebzeler (patates, ıspanak, marul, karnabahar), soya ürünleri Hyalüronik Asit bakımından zengindir ve vücutta Hyalüronik Asidin sentezini artırırlar.

Hyalüronik Asit Faydaları Nelerdir?

  • Hyalüronik asit doğal olarak eklemlerin içeriğinde bulunduğundan, hareket sistemi için büyük önem taşır. Sürtünmeden dolayı eklem sıvısının azalmasından kaynaklanan sorunların tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda eklemlerin içindeki eklem sıvısını da korumaktadır. Osteartrit denilen eklem kireçlenmesi hastalığının tedavisinde kullanılıyor.
  • Uzmanlar, kronik yorgunluk ve kas ağrıları tedavisinde de hyalüronik asit takviyesi önermektedir. Böyle bir sorununuz varsa, takviye kullanmak için doktorunuza danışmalısınız.
  • Reflü gibi mide sorunlarında da ağız yoluyla alınan asit takviyesi hastanın iyileşmesine katkı sağlıyor.
  • Lens kullanımından dolayı nemsizlik yaşayanlarda veya gözlerinde kuruluk olan kişilere, uzmanlar tarafından hyalüronik asit önerilebiliyor.

Hyalüronik Asit Zararları

Hyalüronik asit ağız yoluyla besin takviyesi olarak kullanılıyorsa, bu ürünlerin bir kısmının tavuk kıkırdağından üretildiği önemli bir noktadır. Çünkü tavuk alerjisi mevcutsa, kişinin bu ürünleri dikkatli kullanması gerekir. Çok nadir de olsa alerjiyi tetiklediği reaksiyonlar  meydana gelmiştir. Tavuk alerjisi olan veya vejetaryen bireyler tavuk kıkırdağından üretilmeyen diğer besin takviyelerini kullanabilirler.

 

 Hazırlayan: Diyetisyen Şevval Beyza Kulaksız 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın