Pulsating Leaf

Bulletproof (Kurşun Geçirmez) Kahve Nedir?

Güne kahveyle başlayanlar bilir, onun verdiği dinçlik hissini hızlı ve keyifli bir şekilde sağlayabilen çok az şey vardır. Haliyle kahve zincirlerinde sürekli içtiğimiz kahveler, hazırlanırken eklenen şeker, krema ve şuruplar sebebiyle kalori bombasına dönüştü. Sağlıklı yaşamayı tercih edenler hem bu kahvelerin fazla kalorisinden kaçmak için hem hedefe yönelik beslenme rutini için aynı anda pek çok ihtiyacınızı karşılayabilecek alternatifler aramaya başladı ve bulletproof kahveyi keşfettiler.

Hazırlayan: Diyetisyen Gülce Harputlu

Bulletproof Kahve

Bulletproof (kurşun geçirmez) kahve, içerisine tereyağı ve Hindistan cevizi yağı ilave edilerek yapılan yüksek besin değerine sahip bir kahve çeşidini oluşturuyor. Amerikalı yazar ve girişimci David Asprey’in geliştirdiği bu kahve türü, dinçlik hissini ve konsantrasyonu desteklemeyi vadediyor.

Asprey’in Tibet seyahati sırasında yaptığı gözlemlere göre; bölgenin yerlileri, birden fazla besin ihtiyaçlarını hızlıca karşılayabilmek için bir çeşit yağlı çay olan ‘’Po Cha’’yı tüketiyor. Bunun nedenini araştıran Asprey, benzer bir kahve tarifi oluşturarak “Bulletproof” adıyla kahve severlere sunuyor.  Böylece hem lezzeti hem aldığımız enerjiyi artırıyor. 

Evde Bulletproof (Kurşun Geçirmez) Kahve Nasıl Yapılır?

  • Sade kahvemizi ayarlayalım
  • Tereyağı / Ghee yağı* ortalama yarım veya bir tatlı kaşığı ekleyelim.
  • Biraz MCT yağı ( varsa ) ve 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ekleyelim
  • Blender ile karıştıralım

Bardağa döküp servis edelim. Tereyağı miktarı ne kadar artarsa üst tarafında “köpüğümsü” görüntü daha fazla olabilmektedir. Aromasız kolajen karıştırıp günlük protein alımını da destekleyebilirsiniz. Kolajenin glisemik indeksi, insülin salınımı diğer proteinlere göre en az miktardır.

Bulletproof Kahve Nedir?

Zayıflamak amacıyla bulletproff kahve tüketimi gerçekleştiriyorsanız MCT yağı kullanmanızı öneririz. MCT yağının faydaları arasında tok tutması, beyin sağlığını desteklemesi, hızlıca enerji vermesi, keton üretimini desteklemesi gibi faydaları bulunmaktadır. Eğer MCT yağı yoksa hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz. MCT yağları hindistan cevizinden elde edilir.

Ghee Yağı Nedir?

Ghee yağı; tereyağının süt proteini, şeker ve sudan ayrıştırılarak elde edilmiş saf halidir. “Sade yağ” veya “klarife tereyağı” olarak da bilinir.

Bulletproof Kahve Özellikleri ile Vücuda Nasıl Etki Eder?

Bulletproof kahve yararları bakımından en çok tok tutucu özelliği ile anılıyor. Sabahları güne başlarken vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını yağlarla karşılayabilen bu kahve türü;

  • Ketojenik (düşük karbonhidrat, yüksek protein, yüksek yağ tüketerek) beslenenler,
  • Hedefe yönelik beslenme programı uygulayanlar,
  • Form kontrolü için aralıklı oruç tutanlar,
  • Sporcular ve
  • Bazı kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler için son derece etkili bir seçenek oluyor.

Bulletproof Kahve Tarifi

Bulletproof Kahve Ne İşe Yarar?

  • İçerdiği doymuş yağlarla uzun süre tok hissetmeye yardımcı oluyor. Genellikle sabah tüketildiğinde güne yüksek enerjiyle başlamamızı sağlıyor.
  • Kafeinin vücuttaki işlenme sürecini zamana yayarak daha uzun süreli etki sağlıyor. Böylece konsatrasyonun daha uzun süreli olabilmesine katkıda bulunuyor. 
  • Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit sayesinde, vücuttaki fonksiyonların normal düzeydeki çalışma sürecini destekliyor.
  • İçerdiği çeşitli orta zincirli yağ asitleri (MCT - Medium Chain Triglycerides) yüksek besleyici özellik taşımakla beraber kalp sağlığını koruyarak, karın bölgesinde bulunan yağları azaltmaya yardımcı oluyor.
  • Metabolizmaya olan etkisinden dolayı diyet programlarında yardımcı besin olarak tüketilebiliyor.

Bulletproof Kahve Ne İşe Yarar?

Bulletproof Kahvenin Kalori Değeri Nedir? Günlük Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Bulletproof kahve, 250 ml bir porsiyonunda yaklaşık olarak 382 kalori içeriyor. Bu nedenle özellikle de diyet programlarında günlük tüketimin en fazla 2 bardak olacak şekilde sınırlandırılması öneriliyor. Ketojenik diyetlerde kahvaltı yerine tercih edilen bulletproof kahve, içerdiği doymuş yağlardan dolayı yüksek kolesterolü bulunan kişiler için riskli olabiliyor.

Hazırlayan: Diyetisyen Gülce Harputlu

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın