Pulsating Leaf

Teff Nedir? Teff Tohumu Faydaları Nelerdir?

Son dönemlerde çokça konuşulan bir tahıldan bahsedeceğim bu yazımda. Özellikle glutensiz un arayışına girenlerin yeni gözdesi. Evet, bahsedeceğim tahıl teff tohumu. Birçok ayrıntıya değineceğim yazıma ‘teff nedir’ diyerekten başlamak istiyorum.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Teff Nedir? Teff Tohumu Faydaları Nelerdir?

Teff Nedir?

Anavatanı Etiyopya olan teff, bu ülkedeki temel gıdalardan biridir. Poaceae familyası, Eragrostis cinsine ait bir tahıldır. Ayrıca bu tahıl yaklaşık olarak 300 türe sahiptir. Oldukça küçük bir tahıl tanesidir. Tadı ise ceviz ve hafif pekmez aromalı gibidir.

Teff Besin Değeri

Teff tohumunun faydalarına geçmeden önce teff tohumunun besin değerine bir bakalım. Çünkü sahip olduğu faydalar içeriğinde yer alan besin öğeleri ile yakından ilgilidir. Teff tahılının besin değerleri çeşidine, yetiştirme alanlarına vb. faktörlere değişkenlik gösterebilir. 100 gram teff yaklaşık olarak;

  • 8,82 gram su
  • 73,13 gram karbonhidrat
  • 8 gram lif
  • 13,30 gram protein
  • 2,38 gram toplam lipit

içerir. Bununla birlikte mineral maddeler açısından da zengin bir tahıldır. Özellikle demir, kalsiyum ve sodyum minerali diğer minerallere oranla daha yüksektir.

Şunu da belirtmek gerekir ki teff tahılında 8 tane esansiyel aminoasidin hepsi vardır. Bu yönüyle oldukça değerli bir tahıldır. Esansiyel aminoasitler vücut tarafından üretilemeyip dışarıdan gıdalarla alınması zorunlu olan aminoasitlerdir. Ayrıca ana protein fraksiyonları en sindirilebilir tipte olduğu için teff tohumunun protein sindirilebilirliği yüksektir.

Diyet lifleri bakımından tef tahılı buğdaya göre az miktarda lif içerir. Fakat tef tohumunun boyutunun çok küçüktür. Bu yüzden öğütme sırasında diğer tahıllar gibi herhangi bir rafinasyon işlemine gerek kalmadan tamamen una dönüştürülebilir. Dolayısıyla elde edilen undaki diyet lif oranı rafine unlara göre daha yüksek olmaktadır.

Teff Tohumu Faydaları

Teff Tohumu Faydaları

Teff tahılını bu kadar ön plana çıkaran glutensiz olmasıdır. Çölyak hastaları, gluten intoleransı bulunan ve glutensiz beslenmeyi tercih eden bireyler için teff tohumu besleyicilik değeri yüksek olan bir seçenektir.

Teff tohumu demir minerali açısından diğer tahıllara göre daha zengindir. Demir minerali kırmızı kan hücreleri aracılığı ile vücuda oksijen taşıyan bir mineraldir. Vücudumuzun demir ihtiyacını karşılaması açısından iyi bir tahıldır.

Glisemik indeks değeri buğday ürünlerine göre daha düşüktür. Glisemik indeks gıdaların kan şekerini ne kadar yükselttiğini gösteren bir değerdir. Bu şu anlama gelir tef tohumunu tükettiğiniz zaman buğday içeren ürünlere nazaran kan şekeriniz daha yavaş artar. Diyabetli bireyler için kan şekerini kontrol etmede yardımcı olabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta glisemik indeks değerinin gıdanın hazırlanma şekline göre değişmesidir. Mesela teff tahılından hazırladığınız bir lapanın glisemik indeks değeri 94-100 arasında değişmektedir. Bunun sebebi teff tahılının nişasta içermesi ve nişastanın su ile jelatinleşmesi diyebiliriz. Bu durumda daha hızlı emilim ve sindirim gerçekleşir. Diğer yandan teff unundan yapılan ekmeğin glisemik indeks değeri 74’tür. Bu değer hala yüksek bir değer olsa da buğday ekmeğinin glisemik indeks değerine göre düşüktür.

Teff Besin Değeri

Teff tohumunun faydalarından biri de lif içeriğinin yüksek olmasıdır. Teff unu, 100 gramda 12,2 grama kadar diyet lifi içerir. Öte yandan buğday ve pirinç unu sadece 2,4 gram içerir. Bir başka örnek ise aynı miktardaki yulaf unu 6,5 gram lif içerir. Yüksek lifli bir beslenme düzeni, daha düşük kalp hastalığı, diyabet, felç, yüksek tansiyon, bağırsak hastalığı ve kabızlık riski demektir.

Teff Nasıl Kullanılır?

Teff tohumu faydalarından bu kadar bahsettikten sonra teff tahılını nasıl kullanabilirim diye merak edebilirsiniz. Tam tahıl ve un olarak kullanılabilirsiniz teff tohumunu. Tahılın taneleri çok küçük olduğu için buğday tanesinde olduğu gibi kepek, rüşeym, çekirdek gibi kısımları ayrılmadan tam tahıl olarak kullanılmaktadır. Ayrıca teff taneleri öğütülerek teff unu elde edilmektedir. Teff unu, bu tahılın en yaygın kullanım şekillerinden biridir. Çünkü teff tohumu gluten içermez. Doğal olarak teff unu da gluten içermez. Glutensiz un arayanlar için güzel bir seçenek olduğundan teff unu olarak kullanımı yaygındır.

Buğday ununu kullandığınız her alanda teff unu kullanabilirsiniz. Kek, kurabiye, krep, ekmek, vb. gibi. Hatta makarna yapımında bile kullanabilirsiniz. Sizde mutfağınızda buğday ununa alternatif farklı ve besleyicilik değeri yüksek olan bir un çeşidi arıyorsanız teff unu bu isteklerinizi karşılayacaktır. Nustil Teff Unu’nu denemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Unlu yiyecekler bana göre değil derseniz de tam tahıl hali olan Nustil Teff Tahılı denemelisiniz. Nustil Teff tohumu ile pilav ve çorba yapabilirsiniz.

Teff Nasıl Kullanılır?

Teff Tohumu Zararları

Teff tohumu güvenle tüketebileceğiniz tohumlar arasındadır. Fakat bazı teff ürünleri buğday unu karıştırılabiliyor. Herhangi bir hastalıktan dolayı gluten tüketmiyorsanız bu konuya dikkat etmeniz gerekir.

‘Teff nedir’ diyerek başladığım yazımı birkaç şey daha söyleyerek sonlandırmak istiyorum. Beslenme düzeninde çeşitlilik sağlamak farklı besin öğelerinden yararlanmak adına önemlidir. Tabii bu çeşitliliği sağlarken mutfağımıza giren gıdaların besleyicilik değerinin yüksek olmasına dikkat etmeliyiz. Öyle olmalı ki bizlere sağlık açısından olumlu faydalar sağlasın. Teff tahılı da bu noktada denemeye değer tahıllardan biridir. İster un olarak ister tane olarak mutfağınızda ona bir şans vermelisiniz.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

 

Kaynak:

https://www.healthline.com/nutrition/teff-flour

https://www.medicalnewstoday.com/articles/teff-flour

Karahan A., Kilinççeker O., Tef (Eragrostic Tef)’in Bazı Özellikleri ve Gıdalarda Kullanımı, 4th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress, 2019.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın

Qty:1

QTY: 4

10% off

Qty:1

20% off on buy 2 shoes

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.

Sail and harvest moon
₹ 26,000 ₹ 27,500

You added 1

Sail and harvest moon

₹ 14,932 ₹ 16,590

Cart (0)

Add $40 to get a 10% off on total price

0