Detoks Nedir? Nasıl Yapılır?
Detoks Nedir?
Detoks; benimsediğimiz yaşam tarzı, çevresel faktörler, düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı vücudumuzda oluşan toksinleri uzaklaştırmak amacıyla yapılan kısa süreli diyetlerdir. Eğer kişi sağlıklı ve sağlam bir metabolizmaya sahipse vücut bu toksinlerin bir kısmını kendi kendine dışarı atabilir fakat detoks yardımı ile metabolizma hızlandırılıp daha sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olunabilir.
Detoks Nasıl Yapılır?
- Detokslar için önerilen süre genelde 1-3 gündür.
- Detoks yaparken et, yağlı ve şekerli ürünler, hazır gıdalar, işlenmiş ürünlerden kaçınılmalıdır.
- Alkol, kahve, sigara ve rafine şekerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Yeşil yapraklı sebzeler ile hazırlanan detoks içecekleri tüketilmelidir. Detokslar genelde sadece sebze ve meyvelerden oluşur fakat bazı detokslara yoğurt, kefir, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler bunun yanında ceviz, badem gibi sert kabuklu meyveler ilave edilebilir.
- Günde en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir.
Detoksun Aşamaları Nelerdir?
Arınma: Arınma aşaması vücudumuzu toksin oluşturacak zararlı besin ve gıdalardan uzak tuttuğumuz, sağlıklı detoks içecekleri tükettiğimiz aşamadır.
Yeniden Yapılanma: Bu aşama vücudumuzun, beynimizin kendisi için sağlıklı olan besinlerin ve beslenme türünün önemini anladığı, yeniden yapılanmanın başladığı aşamadır.
Olanı Koruma: Son aşamada ise vücudumuz detoks süresince faydalı olan her şeyi benimser ve bu faydalar kalıcı bir hal almaya başlar.
Detoks Neden Yapılır?
Detoks sıvı ve besin ağırlıklıdır. Çoğu kişi tarafından zayıflamak için yapılır ancak detoks bir zayıflama yöntemi değildir. Detoks sırasında vücuttaki asit yoğunluğu azalır. Bu sayede de vücut ödem atar (terleme, idrar vs. gibi yollarla). Ayrıca bitki bazlı lifli gıdalar sindirimi kolaylaştırır. Besinlerin kolayca emilimine yardımcı olur ve dışkı yoluyla da toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Daha farklı ve daha sağlıklı bir beslenme şekli ile vücudu karaciğeri dinlendirir. Vücuttaki dolaşım hızını arttırır.
Detoksun Faydaları Nelerdir?
- Vücuttaki zararları maddelerin, toksinlerin, ödemin dışarı atılmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini güçlendirir.
- Daha zinde ve sağlıklı bir vücuda kavuşulmasını sağlar.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Dolaşım sistemini hızlandırır.
- Cildi gençleştirir, erken yaşlanmanın önüne geçer.
- Kan dolaşımındaki düzensizlikleri azaltır.
- Vücudun mikro besin ihtiyacını karşılar.
- Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya yardımcı olur.
- Saçları güçlendirir.
- Kişinin fiziksel ve ruhsal olarak zinde, sağlıklı hissetmesini sağlar.
Detoksun Zararları Nelerdir?
- Yüksek kalorili olan besinlerden uzak durulduğu için kişinin sinirli ve agresif bir ruh haline bürünmesine neden olabilir.
- 3 günün üzerinde devam edilen detokslar bazı kişilerde vitamin ve mineral kaybına ya da dengesizliğine neden olabileceği gibi bazı kişilerde ise kramp, şişlik, mide ağrısı ve mide bulantısı gibi durumlar ortaya çıkarabilir.
- Uzun süreli açlık durumlarında kalbe zarar verebilir.
- Detoks programlarına düzenli ve tekrar edilmesi durumlarında ise süt ve et tüketmi olmamasından ötürü kas kayıpları yaşanabilir.
Detoks Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Detoks yaparken ağrı kesici vb. ilaçlar kullanılmamalıdır. Kahve, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Gün boyunca 2,5-3 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Tercihen sabahları bir bardak ılık limonlu su işe başlanabilir. Detoks süresi boyunca düşük kalorili besinler ve ağırlıklı olarak sıvı tüketildiği için düzenli ve kaliteli uyumaya özen gösterilmelidir. Aşırı miktarda siyah çay tüketilmemelidir. Siyah çay ve kafeinli içecekler tüketmek yerine bitki çayları tercih edilebilir. Hem ödem atmaya yardımcı hem de alkali yapıda oldukları için detoks sürecinin en büyük yardımcılarıdır. Tuzdan kesinlikle uzak durulmalıdır. Detoks süresince tüketilecek meyve ve sebzelerin taze olmasına özen gösterilmeli.
Kimler Detoks Yapabilir?
Sürekli olarak kendini yorgun hissedenler için detoks çok iyi bir yenilenme ve arınma süreci olacaktır. Detoks yaparken sıvı ağırlıklı beslenildiği için bilindiği üzere kilo vermek isteyen kişilerin büyük bir çoğunluğu detoksu tercih ediyor. Bu süreçte vücuttaki fazla ödem ve toksin atıldığı için gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, bağırsak ve mide problemleri yaşayanlar da detoks yapabilir. Eğer gün içerisinde yeterli miktarda sıvı tüketemeyen veya tüketmeyen kişiler detoksla hem sıvı beslenip hem de besinlerden gereken vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Alkol ve sigara bağımlısı olanlar ve bırakmak isteyenlerin detoks yaparken bunları tüketmemesi gerektiği için bırakma sürecine büyük katkısı olacaktır.
Kimler Detoks Yapamaz?
- Hamile veya emziren anneler,
- Yüksek tansiyon, gut, polistik over sendromu veya diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanlar,
- İnsülin direnci veya şeker metabolizması bozuk olan kişiler,
- Gelişim çağında olan çocuklar,
- MS hastalığı olanlar,
- Mide ameliyatı olan bireyler,
- Kanser hastaları,
- Organ yetmezliği olanlar,
- Tip 1 şeker hastalığı olan kişiler detoks yapmaktan kaçınmalıdır.