Pulsating Leaf

Glutensiz Beslenme Bir Gereklilik Mi?

Birçok yerde gluten ile ilgili bilgilere, paylaşımlara denk gelmişsinizdir. Bu tür içeriklerde genellikle glütenin zararlı olduğundan bahsediliyor. Peki gerçekten öyle mi? Yoksa dönem dönem karşımıza çıkan popüler diyetlerden biri mi? Glutensiz beslenme ile ilgili kafanıza takılan sorulara yanıt bulabileceğiniz bir yazı hazırladık. Haydi detaylara bir bakalım.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Glutensiz Beslenme Bir Gereklilik Mi?

Gluten Nedir? Gluten İçeren Besinler Nelerdir?

Gluten, buğday gibi tahılların içerisinde yer alan bir proteindir. Bazı gıdalar doğal olarak gluten içerir. Örneğin; buğday, arpa, çavdar, irmik, bulgur, kuskus gibi tahıllar gluten içerir. Yulaf doğal olarak gluten içermez. Fakat buğday gibi gluten içeren gıdalar ile aynı üretim hattında üretildiği zaman çapraz kontaminasyon ile gluten bulaşma riski vardır. Ayrıca gluten işlenmiş gıdalara da eklenebilmektedir. Buradaki amaç ürüne bağlayıcılık ve tat kazandırmaktır. 

Gluten İçeren Besinler Nelerdir?

Glutensiz Beslenme Nedir?

Günlük beslenme düzeninden gluten içeren yiyeceklerin çıkarılması ile uygulanan bir beslenme şeklidir. Diyette meyve, sebze, et, yumurta ve gluten içermeyen tahılların tüketimi uygundur. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Gluten içeren gıdaları tam yağlı süt ürünleri, nişastalı sebzeler, tatlılar ile değiştirmemek gerekir. Bu şekildeki bir değişim daha fazla doymuş yağ, yüksek kolesterol ve kalori anlamına gelir. 

Birçok insan glutensiz beslenmenin hiç karbonhidrat yememek anlamına geldiğini düşünüyor. Oysaki pirinç, patates, fasulye gibi gıdalar karbonhidrat içermesine rağmen gluten içermez.

Peki, glutensiz beslenme gereklilik mi?

Gluten zararlı bir protein çeşidi değildir. Fakat bazı kişilerin vücudu glütene karşı tepki verir. Bu tür kişilerin glutensiz beslenmesi sağlıkları açısından önemlidir. Kimler glutensiz beslenmeli?

  • Çölyak hastalığı olan kişiler
  • Gluten duyarlılığı olan kişiler
  • Buğday alerjisi olan kişiler

Bu bireyler için glutensiz beslenme bir tedavi şeklidir. Uygulaması zor gibi gelebilir. Bu durum şimdilerde eskiye göre biraz daha kolay. Çünkü gluten içermeyen ürün çeşitliliği arttı. Ayrıca bu ürünlere ulaşabilmek kolaylaştı. Fakat bazı işlenmiş glutensiz gıdaların yüksek miktarda sodyum, şeker ve yağ gibi bileşenler içerdiğini unutmamak gerekir. Bu tür yiyecekleri tüketmek kilo alımına, kan şekeri artışına, yüksek tansiyona yol açabilir. Kısacası glutensiz işlenmiş bir gıdanın mutlaka sağlıklı bir yiyecek olduğunu düşünmek yanlıştır. Bu noktada glutensiz ve sağlıklı atıştırmalıklar arıyorsanız ürün çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Glutensiz Beslenme Nedir?

Glutene karşı hassasiyeti olmayan kişiler de glutensiz beslenebilir mi? Tabiki de neden olmasın? Fakat bu beslenme şekline geçmeden önce neden bu tür beslenmeyi istiyorsunuz bir düşünün. Popüler diyetler arasında olduğu için mi? Yoksa glutensiz beslenmenin size faydası olduğunu düşündüğünüz için mi?

Günümüzde birçok kişi glutensiz beslenmeyi kilo vermek adına uygulamaktadır. Evet, glutensiz beslenen bireyler genellikle kilo verir. Bunun nedeni için gluten içeren işlenmiş gıdaların ve rafine karbonhidratların tüketilmemesidir diyebiliriz.

Rahatsızlığınız olmadan gluteni hayatınızdan çıkardığınızda besleyici olan tam tahıllardan, bazı mikro besinlerden, liflerden yoksun kalırsınız. Bunun yerine yüksek oranda işlenmiş gıdaları beslenmenizden çıkarmanız daha mantıklıdır. Daha temiz, daha iyi içerikli yiyecekler tüketmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Yine glutensiz bir beslenme düzeni tercih ediyorsanız mutlaka bir uzman eşliğinde uygulayın. Çünkü kaybettiğiniz besin öğelerini yerine koymanızda size yardımcı olacaktır.

 

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın