Pulsating Leaf

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Yaklaşık üç yüz bin yıllık tarihe sahip olan çörek otu, içerisindeki etkin maddeler ile hayatımızda yer alan bir tohumlardan biridir. Birçok bilimsel araştırmaya konuk olan çörek otunun faydaları neler gelin daha yakından inceleyelim.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Nedir? 

Çörek otu bir diğer adı ile ‘Nigella sativa’ birçok rahatsızlığı tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmıştır. Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerine özgü Nigella sativa isimli çiçekli bir bitkidir. Ayrıca rezine çiçeği, kara kimyon olarak da adlandırılmaktadır. Bitki yaklaşık bir metre büyür ve incecik yapraklara, küçük soluk çiçeklere ve tohumlarla dolu meyve kabuklarına sahiptir. Kimyon tohumu büyüklüğünde olan bu tohumlar, timokinon adlı güçlü bir bileşik de içerisinde bulunmak üzere bir dizi aktif bileşeni içerisinde barındırır.

Çörek otunun faydaları sahip olduğu bileşenlerden gelmektedir. İyi bir yağ oranına sahip olan çörek otu kalsiyum, çinko, bakır, tiamin, niasin, fosfor ve folik asit için de iyi bir kaynaktır. 100 gram çörek otu için besin değeri yaklaşık olarak;

  • 375 kcal
  • 44 gram karbonhidrat
  • 17 gram protein
  • 22 gram yağ
  • 66 mg demir
  • 385 mg magnezyum
  • 930 mg kalsiyum

şeklindedir. Gelin bu bilgiler ışığında çörek otunun faydaları neler bakalım.  

Çörek Otunun Faydaları 

Yapılan bilimsel araştırmalara göre çörek otunun antioksidan, anti tümöral, anti inflamatuar, antibakteriyel aktivitesi ve immün sistem üzerine uyarıcı etkilerinin bulunduğu gözlemlenmiştir.  Çörek otunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağırsakları korur. Çörek otu tohumu, Helicobacter pylori’ye karşı anti ülser özelliklere sahiptir. Bu etki çörek otu ve içerisinde bulunan timokinon bileşiğinin bakterilere karşı savaşması sayesindedir.
  • Astımı önleyebilir. Birçok çalışma astım ve KOAH semptomlarını, şiddeti düşük olduğunda hafifletebileceğini düşündürmektedir. Çörek otu tohumlarını ilaçlarla birlikte ağızdan almak hırıltı, öksürük ve diğer solunum problemlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • Çörek otu, diğer ilaçlarla birlikte kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak şiddetli hipertansiyon durumunda doktora danışmadan alınmamalıdır.
  • Böbrek taşı rahatsızlığına faydalı olabilir. Çörek otu böbrek hasarına karşı savunma etkisine sahiptir. Hatta çörek otu böbrek taşlarını tedavi etmek için kullanılan eski bir uygulama olduğunu söylemek mümkündür.

          Çörek otu iştah kesicidir

  • Çörek otunun faydaları arasında en önemlilerinden biri de iştah kesici olmasıdır. Çörek otu tüketmek, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Bu şekilde kilo verme konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca çörek otu kandaki şekerin yavaş artmasına neden olur.
  • Çörek otunun temel bir bileşeni olan timokinon, pankreas kanserinde inflamatuar indükleyici bileşiklerin seviyesini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle pankreas kanserini önlemede etkili olabileceği vurgulanmıştır.

Peki çörek otunun zararı var mı?

Çörek otunun faydalarının yanı sıra olası zararları da olabilir. Küçük dozlarda alındığında güvenliği olduğu kanıtlanmıştır. Ancak bazı insanlar birkaç yan etki yaşayabilir. Bunlar arasında kanama bozuklukları, kan şekeri düşüklüğü, tansiyon gibi rahatsızlıklar vardır. Tabi bu etkiler yüksek alım miktarı ile ilişkilendirilmiştir.

Çörek Otu Nasıl Kullanılır? 

Çörek otu ekmek, yoğurt, turşu, soslar ve salatalar gibi çeşitli gıdaların içerisinde baharat ve aroma maddesi olarak kullanılmaktadır. En yaygın kullanım şekillerinden biri de hamur işlerinin üzerine dökmektir. Ayrıca çörek otu yağ şeklinde de kullanılmaktadır. Çörek otu yağı salatalara eklenebildiği gibi cilt bakımı ve sağlığı için de kullanılabilir. Fakat burada dikkat etmemiz gereken nokta çörek otu yağının soğuk sıkım olmasıdır. Ancak bu şekilde çörek otunun faydalarından maksimum şekilde yararlanabilirsiniz. Bir de çörek otu yağı pişirmeye uygun bir yağ türü değildir. Bu yüzden yemeklere sonradan ilave etmek gerekir.

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

www.healthline.com

www.medicalnewstoday.com

Asal Ulus C., Sökülmez Kaya P., Taşçı B., Çörek Otu Tohumunun Kimyasal Bileşimi ve İnsan Sağlığındaki Yeri, Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 2018; 3(1): 25-29.

Gün M., Kutsal Tohum (Nigella Sativa): Çörek Otunun İyileştirici Etkisine İlişkin Bazı Bilgiler, Lokman Hekim Journal, 2012; 2 (1): 43-46.

Özel Beslenme uygulamasını indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın