Pulsating Leaf

Siyah Sarımsak Tüketmenin 6 Faydası!

Sarımsağın faydalarını bilmeyen yoktur. Peki ya siyah sarımsak? Birçok kişi siyah sarımsağı hiç duymamış, ne olduğunu bilmiyor. Oysaki siyah sarımsak yıllardır tüketilen bir yiyecektir. Siyah sarımsağı bilmeyenler için siyah sarımsak faydaları neler, siyah sarımsak nasıl oluşur, zararı var mı gibi konuları içeren güzel bir yazı hazırladık.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Siyah Sarımsak Tüketmenin 6 Faydası!

Siyah sarımsak, taze çiğ sarımsağın (Allium sativum) belirli sıcaklık ve nem koşullarında fermente edilmesiyle elde edilmektedir. Fermantasyon sürecinde sarımsağın dokusu ve tadında değişiklik meydana gelir. Siyah sarımsak normal çiğ sarımsaktan daha yumuşak, çiğnenebilir ve daha tatlıdır. Isıl işlem sonucunda sarımsakta nem oranı azalmaktadır. Bu durumda siyah sarımsak su aktivitesinin düşmesi nedeniyle taze çiğ sarımsağa göre daha dayanıklıdır.

Fermantasyon işlemi sarımsağa sadece koyu bir renk, çiğnenebilir bir doku ve belirgin bir tat ve aroma vermekle kalmaz aynı zamanda bu süper yiyeceğin besin değerini daha da artırır. Haydi o zaman siyah sarımsağın faydaları neler bir bakalım.

Siyah Sarımsak Faydaları

Şifa kaynağı olan sarımsağın faydaları bilinse de birçok kişi keskin tat ve kokusundan dolayı sarımsak tüketmiyor. Siyah sarımsak bu noktada taze çiğ sarımsağa iyi bir alternatiftir. Çünkü yapılan birçok çalışmada siyah sarımsağın faydaları kanıtlanmış, sarımsağın bu haliyle tüketiminin de faydalı olduğu belirtilmiştir. Siyah sarımsak faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Antioksidan oranı yüksektir.

Uygulanan fermantasyon işlemi sarımsak içerisinde var olan antioksidan sayısını arttırmaktadır. Başka bir deyişle siyah sarımsağın içerisinde çiğ sarımsağa göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan maddeler hücrelerde oluşan hasarlar ile savaşan maddelerdir.

  1. Kan şekerini düzenlemede yardımcıdır.

Kan şekerinin yüksek olması birtakım sağlık sorunlarına neden olur. Siyah sarımsak tüketimiyle birlikte kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmış olsa da daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da belirtilmiştir.

Siyah sarımsak Kan şekerini düzenlemede yardımcıdır.

  1. Kalp sağlığını korumada etkilidir.

Taze çiğ sarımsak kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcıdır. Siyah sarımsak da aynı koruyucu etkileri sağlayabilir. Ayrıca siyah sarımsak faydaları arasında kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olması vardır. Bu durum kalp hastalığı riskinizi azaltır.

Siyah sarımsak Kalp sağlığını korumada etkilidir.

  1. Beyinsel işlevleri destekler.

Siyah sarımsak içerdiği antioksidanlarla vücuttaki iltihabı azaltmaya ve Alzheimer, Parkinson hastalığı gibi bilişsel durumları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca hafızayı ve bilişsel işlevin diğer bölümlerini geliştirmeye yardımcı olabilir.

Siyah sarımsak Beyinsel işlevleri destekler.

  1. Antikanser özelliğe sahiptir.

Birçok çalışma siyah sarımsağın kanser hücrelerine karşı olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bu durumun siyah sarımsağın içerisindeki antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle de fenolik bileşikler siyah sarımsakta taze sarımsağa göre oldukça fazladır.

  1. Karaciğerinizi korumanıza yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar siyah sarımsağın karaciğer hasarı belirtilerini düşürmeye, karaciğerdeki yağ birikintilerini azaltmaya ve karaciğer hücre boyutunu yeniden dengelemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Siyah sarımsak Karaciğerinizi korumanıza yardımcı olabilir.

Gördüğünüz gibi siyah sarımsak faydaları bir hayli fazladır. Ancak siyah sarımsak zararları konusunda da dikkatli olmak gerekir.

Siyah Sarımsak Zararları

Siyah sarımsak tüketimi genel olarak güvenli kabul edilmektedir. Çok miktarda tüketildiği zaman normal sarımsak gibi mideyi tahriş edebilir. Mide ekşimesi, bulantısı, ishal gibi durumlar yaşanabilir. Ayrıca bazı kişilerin sarımsağa alerjileri olabilir. Sarımsak tükettikten sonra alerji belirtileri yaşıyorsanız siyah sarımsak tüketmekten kaçınmalısınız. Siyah sarımsak zararları arasında son olarak da sarımsağın kan basıncını düşürebildiğini ve kanama riskini arttırabildiğini hatırlatalım. Tansiyon ilacı, kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullanıyorsanız siyah sarımsağı fazla tüketmemenizde fayda vardır.

Siyah Sarımsak Nasıl Tüketilir?

Siyah sarımsağı et, salata, çorba gibi çoğu yemekte kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra püre, sos, mayonez, tuz, yağ, cips, alkollü içecek, kapsül olarak da tüketimi vardır. Kullanımı giderek yaygınlaşan siyah sarımsak tozunu da unutmamak gerekir. Tadı normal sarımsağa göre daha tatlı olduğundan tatlı tariflerinizde bile deneyebilirsiniz.

Siyah Sarımsak Nasıl Tüketilir?

Buraya kadar siyah sarımsak faydaları, siyah sarımsak zararları gibi konulardan bahsettik. Son olarak da normal sarımsak ve siyah sarımsak arasındaki farklardan bahsedelim.

Siyah Sarımsak ile Beyaz Sarımsak Arasındaki Fark

Beslenme açısından baktığımız zaman beyaz sarımsak ve siyah sarımsak arasındaki farklar azdır. Beyaz sarımsak siyah sarımsağa göre daha düşük kalorilidir. Ayrıca beyaz sarımsak biraz daha fazla C vitamini içerir. Sodyum oranı ise beyaz sarımsakta siyah sarımsağa göre daha azdır. Sarımsak denildiği zaman akla ilk gelmesi gereken bileşen olan allisin miktarı beyaz sarımsağın içerisinde daha fazladır. Bununla birlikte siyah sarımsak lif, demir minerali ve antioksidan açısından daha zengindir.

Siyah Sarımsak ile Beyaz Sarımsak Arasındaki Fark

Lezzet açısından baktığımızda ise siyah sarımsak ve beyaz sarımsak arasında oldukça büyük bir fark vardır. Siyah sarımsak daha tatlı bir tada sahipken beyaz sarımsak daha keskin bir tat ve kokuya sahiptir. Ayrıca doku olarak da siyah sarımsak daha yumuşaktır.

Keskin koku ve acı tat nedeniyle sarımsak tüketiminin kısıtlı olduğunu düşünürsek siyah sarımsak kokusuz ve tatlı olması nedeniyle iyi bir alternatif niteliğindedir. Siyah sarımsak tüketiminin artması dileğiyle.

 

Özel Beslenme uygulamasını indirmek için tıklayınız.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

  • Akan S., Güneş N., Diyetimizde Bir Yenilik: Siyah Sarımsak, Proceedins Book of International Eurasian Congress on Natural Nutrition & Healthy Life, 12-15 July 2018, Ankara-Turkey.
  • Ergin S., Siyah Sarımsağın İnsan Sağlığına Yararları, Turkish Journal of Agriculture -Food Science and Technology,7(7): 940-945, 2019.
  • https://draxe.com/nutrition/black-garlic

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın