Pulsating Leaf

Veganlık Nedir?

Hepimizin fark edebileceği gibi son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de vegan sayısı oldukça arttı. Peki nedir bu veganlık? Neden vegan beslenmek faydalı olabilir? Vegan beslenmenin sağlığa, çevreye ve doğaya etkisi nelerdir? Gelin, son zamanların yükselen trendinin ardında yatan gerçeklere birlikte göz atalım.

Editör önerisine ek olarak nostaljik vegan kahvaltı tarifimizi de denemeyi sakın unutmayın!

 Veganlık nedir?

Bir Hayat Görüşü

Veganlığın detaylarına girmeden önce belirtmek isteriz ki aslında veganlık bir hayat görüşü. Öyle ki, veganlık, her türlü hayvan sömürüsüne karşı canlı eşitliği ve canlı yaşamına saygıyı savunuyor. Bu sebeple de bir vegan diyeti sadece hayvan etini değil, hayvan kaynaklı tüm ürünleri dışlıyor.
Vegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşıyor. Veganizm, et ve süt ürünleriyle birlikte hayvan kaynaklı yumurta, bal, deri, süet, yün ve ipek gibi ürünleri de reddediyor. Anlayacağınız, veganlığın daha sağlıklı bir dünya ekolojisi oluşturulmasına katkı sağladığına inanılıyor.

"Et yememek" ten Çok Daha Fazlası

“Vegan” kelimesi ve tanımı ilk kez 1940’lı yıllarda bir makalede (1944 yılında Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından türetilmiş) kullanılmış ve hem bu beslenme şekli ile hayatını sürdüren kişiye hem de bu beslenmeye verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca veganlığın temelinde çevreyi koruma, sağlıklı beslenme, dini inanışlar gibi sebepler olsa da en büyük neden, hayvanlara saygı. Öte yandan vegan beslenme, dikkat edilmezse kalsiyum, protein, B12 vitamini ve D vitamini gibi bazı eksikliklere yol açabiliyor. Bununla beraber iyi dengelenmiş bir vegan diyeti, son derece sağlıklı demek mümkün.