Pulsating Leaf

Vegan Kahvaltı Fikirleri

Veganlık nedir?

Veganlığı son dönemlerde eskisinden çok daha sık duyuyor olabilirsiniz. Peki veganlık nedir ve veganlar neler yiyor hiç düşündünüz mü? Eğer veganlıkla ilgili hiçbir fikriniz yoksa ve veganlar ne yer merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam ederek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hazırlayan: Ekin Sert (@veganekin)

Vegan Kahvaltı Fikirleri

Vegan kahvaltı önerilerine geçmeden önce veganlık nedir ondan bahsedelim. Veganlık daha çok bir beslenme çeşidi olarak algılansa da aslında sadece beslenmeyle ilişkilendirilemez. Veganizm, yaşamımızı sürdürürken hayatın her alanında hiçbir hayvana zarar vermemeyi, hayvanları kullanmamayı ve onları öldürmemeyi amaçlar. Bu sebeple veganlar et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri, yumurta ve bal gibi hayvanlardan elde edilmiş ürünleri kullanmayı reddederler. Buna ek olarak hayvanlar üzerinde deney yapan markalardan ürün satın almaz, hayvanların hapsedildiği veya eğlence aracı olarak kullanıldığı sirklere ve hayvanat bahçelerine gitmez ve kıyafet, aksesuar olarak hayvan derisi ve yün gibi ürünleri kullanmazlar. Kısacası veganlık etik bir duruştur ve hayvan haklarını hayatın her alanında savunmak ve uygulamaktır diyebiliriz. Eğer siz de vegansanız veya vegan olmayı düşünüyorsanız gelin vegan kahvaltı fikirlerine göz atalım.

Vegan Kahvaltı Fikirleri

Birçok kişi peynir ve yumurta gibi hayvansal ürünler olmadan kahvaltıda yiyecek bir şey kalmaz gibi düşünse de aslında sıklıkla tükettiğimiz ve aşina olduğumuz besinlerle çok güzel ve sağlıklı vegan kahvaltılar yapmak mümkündür. İsterseniz şimdiye kadar kahvaltıda yemeye alıştığınız ürünlerin vegan versiyonlarını tüketmeye devam edebilir isterseniz de yeni seçeneklere açık olabilrsiniz.

Kahvaltı eşlikçileri: Çiğ sebze grupları klasik Türk kahvaltısının olmazsa olmazlarındandır. Domates, salatalık, biber, maydanoz gibi sebzeleri ve sevdiğiniz meyveleri her zaman kahvaltınıza dahil edebilirsiniz.

Vegan ikameler: Vegan olduktan sonra kahvaltılarınızda peynir, sucuk ve yumurta ile yapılan yiyeceklerden vazgeçmek zorunda değilsiniz. İsterseniz hazır satılan ikameleri kullanabilir isterseniz de bitkileri ve baklagilleri kullanarak evde kendi vegan ürünlerinizi kendiniz yapabilirsiniz.

Yumurta: Yumurta hayvansal kaynaklı bir ürün olduğu için vegan beslenmede yumurta tüketilmez. Ancak nohut unu kullanarak omlet veya vegan yumurtalı ekmek yapabilirsiniz. Nohut unu değirmende nohutun öğütülmesiyle elde edilir ve doyurucu, glutensiz ve yüksek proteinli bir besindir. Nohut unu, su, öğütülmüş keten veya chia tohumu ve baharatları kullanarak elde edilen karışımla omlet yapabilirsiniz. İsterseniz içine isterseniz de yanına mantar, patates ve biber soteleyerek omletinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Aynı karışımı bayat ekmeklerinize batırıp kızartarak da vegan yumurtalı ekmek elde edebilirsiniz.

vegan kahvaltı yumurta

Peynir: Veganlığın her geçen gün yayılmasıyla birlikte piyasada vegan peynir üretimi çoğalmış bulunmakta. Vegan peynirleri bazı marketlerde bulabilir veya internetten sipariş vererek vegan peynirlere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında çiğ kaju veya çiğ badem kullanarak internette bulunan tariflerden kendi vegan peynirinizi yapabilirsiniz.

Yulaf Kasesi: Yulaf, hayvansal ürün içermediği, hazırlaması pratik olduğu ve aynı zamanda da glutensiz olduğu için vegan kahvaltılar için oldukça iyi bir alternatiftir. Yulaf kaselerinizi kendi sevdiğiniz ürünlerle birleştirerek hem sağlıklı hem de besin değeri yüksek bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Örneğin yulafı geceden bitkisel sütte bekletip şişmesini sağlayabilir sabah ise yulaf kasenize çilek, kayısı, muz gibi taze meyveler; ceviz ve badem gibi kuruyemişler ekleyebilirsiniz. Besin değerini ve lezzetini arttırmak için kasenizin üstüne chia tohumu, keten tohumu, granola veya fıstık ezmesi gibi ürünler eklemek de güzel bir tercih olabilir.

Pankek & Krep: Vegan kahvaltılarınızda krep ve pankekten vazgeçmek zorunda değilsiniz. Krep ve pankeki yaparken hayvansal süt yerine bitkisel süt veya su kullanabilir ve yumurta yerine bağlayıcı olarak jel kıvamına gelmiş keten veya chia tohumu, ezilmiş muz ve elma püresi kullanabilirsiniz.

vegan pancake

Gözleme: Eğer dışarıda satılan gözlemelerden alacaksanız genellikle gözleme hamurunda un, su, maya ve tuz kullanılır. Nadiren de olsa hayvansal ürün eklenebileceği için satın alırken hamurunun içinde ne olduğunu sormakta fayda var. Eğer kendiniz yapıyorsanız patatesli, ıspanaklı, mantarlı veya biberli gibi birçok farklı gözleme çeşidine kahvaltınızda yer verebilirsiniz.

Menemen: İçinde yumurta olmadan da çok lezzetli menemenler yapabilirsiniz! İsterseniz sadece domates, soğan, biber ve baharatlardan oluşan bir sos yapabilirsiniz. İsterseniz de bu karışıma ufalanmış tofu veya nohut unu ekleyerek menemeninizin besin değerlerini arttırabilir ve daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Börek, pişi: Pişi pazar kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden ve pişi hamurunda sadece un, su, tuz ve maya bulunuyor. Yani vegan tüketime uygun. Bunun dışında yaptığınız böreklerin üstüne yumurta sürmek yerine pekmezli su karışımı veya yağ bitkisel süt karışımı sürerek kızarmasını sağlayabilirsiniz. Böreğin içine de patates, mercimek, vegan peynir, ıspanak, biber, patlıcan gibi dilediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.

Tofu: Tofuyu kahvaltılarınızda çiğ olarak peynir yerine tüketebileceğiniz gibi tofulu sandviçler hazırlayabilirsiniz. Ek olarak tofuyu kızartabilir, menemene yumurta yerine ufalayarak koyabilir, tofu scramble yapabilir veya tofulu börekler yapabilirsiniz.

vegan kahvaltı tofu

Simit, poğaça: Pastane simitlerinde hayvansal ürün bulunuyor ancak fırınlarda satılan veya sokak satıcılarının sattığı simitlerde genellikle hayvansal ürün bulunmuyor. Yine de alırken içinde ne olduğunu sorarak teyit edebilirsiniz. Bunun dışında evde poğaça yaparken üstüne veya hamuruna yumurta koymanıza gerek yok. Hayvansal süt yerine su veya bitkisel süt kullanarak poğaça hamurunu hazırlayabilir ve kızarması için üstüne pekmezli su karışımı ekleyebilirsiniz.

Tost: Pratik kahvaltıların olmazsa olmazı tost vegan kahvaltılar için de güzel bir seçenek. Tostun içine sucuk koymak zorunda değilsiniz ancak eğer isterseniz vegan sucuk alabilir veya vegan sucuk tariflerine bakarak evde kendi vegan sucuğunuzu yapabilirsiniz. Tostunuza lezzet katması için közlenmiş patlıcan, biber gibi ürünlerden yardım alabilirsiniz!

Vegan tost

Sandviç: Kahvaltı için çok fazla vaktiniz bulunmuyorsa ve bazen kahvaltınızı yanınızda taşımanız gerekiyorsa vegan sandviçler tam bir kurtarıcı! Vegan sandviçlerin içine domates, vegan peynir, salatalık, avokado ve tofu gibi ürünler ekleyebilirsiniz. Vegan peynir kullanmak yerine protein değeri yüksek olan humusu sandivçlerinize ekleyebilirsiniz.

Patates: Kahvaltı hazırlamak için bol bol vaktiniz varsa patatesten harikalar yaratabilirsiniz. Haşlanmış patates, kızarmış patates, patates püresi, patatesli börek, patatesli vegan omlet, fırında baharatlı patates ve dahası..

patates vegan kahvaltı

Fıstık & Fındık & Zeytin Ezmesi & Reçel: Vegan serpme kahvaltı hazırlamak istiyorsanız veya ekmeğin üstüne sürmek için bir şeyler arıyorsanız fındık, fıstık ve zeytin ezmesi tam size göre! Özellikle fıstık ezmesi aynı zamanda yüksek besin değerlerine de sahip olduğu için iyi bir alternatif olabilir. Bunların dışında humus ve reçel çeşitlerine de vegan kahvaltılarınızda yer verebilirsiniz.

vegan kahvaltılık

Bu önerilere ek olarak bitkisel mutfakta yaratıcılığınızı kullanarak birbirinden çeşitli ve lezzetli tatlara yer verdiğiniz vegan kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Unutmayın, hiçbir canlıya zarar vermeden bitkilerin gücünden yararlanarak hem çok sağlıklı beslenebilir hem de güzel öğünler hazırlayabilirsiniz!

 

Hazırlayan: Ekin Sert (@veganekin)

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın