Pulsating Leaf

Sağlık Deposu Kale Bitkisinin Faydaları

Kale, Orta Çağ zamanından bu yana yetiştirilen yeşil yapraklı bir sebzedir. Bu yeşil yapraklı sebze sofralara renk, lezzet ve besin değeri katıyor. Kale, sağlık için oldukça faydalı olan bir süper gıda olarak kabul ediliyor. Öyle ki Amerika’da yapılan bir araştırma sonucunda dünyanın en sağlıklı sebzesi seçilmiştir. Bizler de bu sebzeyi daha yakından tanıyalım istedik ve sizler için kale bitkisi nedir, faydaları nelerdir araştırdık. İşte kale bitkisinin faydaları ve özellikleri!

Kale Bitkisi Nedir?

Kale (Brassica oleracea var. acephala), lahana ailesine ait bir bitki türüdür. Brokoli ve karnabahar gibi sebzelerle aynı familyaya aittir.  Kale bitkisi, genellikle yeşil yaprakları ve sert gövdesiyle tanınır. Kökeni Akdeniz'e dayanır ve tarih boyunca birçok kültürde yaygın olarak tüketilmiştir.

Dünyanın birçok yerinde yetiştirilen kale bitkisi Türkiye’de var mı diye oldukça merak ediliyor. Kale bitkisi, ülkemizde yaygın olarak tarımı yapılan bir bitki olmasa da Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nde bu bitkiyle karşılaşmak mümkündür. Hatta bölge insanı tarafından karalahana adıyla bilinen bu bitki, literatürde ise yaprak lahana olarak geçiyor. Kale bitkisinin bilinen diğer isimleri ise kıvırcık lahana, kale otudur.

Kale Bitkisinin Faydaları

Kale, vücut sağlığı için gerçek bir süper besindir. Özellikle de K vitamini için önemli bir gıda kaynağıdır. Bunun haricinde A ve C vitaminleri, folat, kalsiyum, demir ve potasyum gibi birçok önemli besin maddesini içerir. Ayrıca lif, antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından da zengindir. Bu besin öğeleri vücudun sağlıklı bir şekilde işlev görmesi açısından önemlidir. Sahip olduğu besin öğeleriyle kale yaprağı neye iyi gelir bir göz atalım:

  • Kale, antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve birçok hastalık riskini azaltabilir.
  • İyi bir lif kaynağıdır. Lifler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
  • Kale bitkisinin faydalarından biri de kemik sağlığına iyi gelmesidir. Kale yaprakları, sütten daha fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum minerali, kemik sağlığını destekler ve osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.
  • Kale yaprakları yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamini, kan pıhtılaşmasının düzenlenmesinde rol oynar. Bu nedenle vücudumuz için oldukça önemli bir vitamindir.
  • A vitamini ve lutein gibi göz sağlığı için önemli olan besin maddelerini içerir. Bu besin maddeleri, göz sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.

Kale Nasıl Tüketilir?

Ülkemizde detoks içeceklerinde kullanılması sayesinde bilinir hale gelse de aslında dünyada sık tüketilen bir sebzedir. Tüketiminin çok olması farklı kullanım şekillerini beraberinde getirmiştir.

İsteğe bağlı olarak çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Ancak pişirme işlemi sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için kısa süreli pişirme veya buharda pişirme tercih edilmelidir.

Smoothie malzemesi olarak kullanmak en yaygın tüketim tercihlerinden biridir. Bunun haricinde salata, çorba veya sebzeli yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz. Omlet gibi kahvaltılık tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Kale Bitkisinin Zararları

Kale yaprakları yüksek miktarda K vitamini içerir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler için yüksek miktarda K vitamini içeren gıdaları tüketmek kan pıhtılaşmasını etkileyebilir. Bu nedenle, bu tür ilaçları kullanan kişilerin kale tüketimine dikkat etmeleri önemlidir.

Ayrıca kale ve diğer lahana türleri, goitrojenik bileşikler içerir. Bu bileşikler, tiroit bezinin normal işleyişini etkileyebilir ve tiroit sorunları olan kişilerde olumsuz etkilere neden olabilir.  Uzmanlar bu durumun aşırı bir tüketim söz konusu olduğunda geçerli olduğunu belirtmişlerdir.

Kale yaprakları içerdikleri yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde birçok sağlık sorununu önlemeye yardımcı olabilir. Yeterli ve dengeli bir şekilde tüketerek kale bitkisinin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://draxe.com
  2. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/487389
  3. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın