Pulsating Leaf

Protein Tozları Nasıl Kullanılmalıdır ?

Protein tozları aktif spor yapan ve kas kazanmak isteyen bireyler arasında en popüler takviyelerin başında gelmektedir.

Bu bireyler protein takviyelerini; kas inşa etmek, kilo vermek veya genel sağlık ve zindeliklerini iyileştirmek gibi çeşitli nedenlerle kullanmaktadırlar.

Hazırlayan: Diyetisyen Damla Türkay

Protein Tozları Nasıl Kullanılmalıdır ?

Protein takviyeleri ile ilgili akıllardaki en çok sorulan soru ise bu tozları nasıl / ne zaman kullanmalıyım? sorusudur. Bu yazıda bütün soruların cevabını bulabilirsiniz. (1)

Proteinlere bir göz atalım…

Proteinler vücudun her yerinde bulunmaktadır. Kas, kemik, deri, saç ve hemen hemen her vücut parçası veya dokusunda bulunurlar. Proteinler, birçok kimyasal reaksiyonu oluşturan enzimleri ve kanda oksijen taşıyan hemoglobini oluşturur. Vücudu oluşturan en az 10.000 farklı protein bizi biz yapar.

Proteinler, amino asitler adı verilen yirmiden fazla temel yapı taşından meydana gelir. Vücut amino asitleri depolamadığı için vücutta 2 farklı şekilde oluşurlar: ya sıfırdan ya da başka aminoasitleri değiştirerek oluşmaktadırlar. Dokuz aminoasit - histidin, izolösin, lösin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin - esansiyel amino asitler olarak bilinir. Esansiyel aminoasitlerin özelliği vücutta üretilememesi ve dışardan/besinlerle alınmak zorunda olmasıdır. (2)

Ne Kadar Proteine İhtiyacımız Var?

Ne Kadar Proteine İhtiyacımız Var?

Yetişkinlerin günde vücut ağırlığının her kilogramı için minimum 0,8-1,0 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. Spor yapan bireyler için bu aralık kilogram başına 1,2-2,0 gram protein olarak bildirilmiştir. (3)

Birçok Protein Türü Bulunmaktadır

Proteinler birincil olmasa da bir enerji kaynağıdır, hasarlı dokuyu onarmaya yardımcı olabilirler, büyüme için gereklidir ve enfeksiyon ve hastalıkları önlemede rol oynarlar. (4)

Proteinler; et, balık, yumurta, süt ürünleri, tahıllar, yağlı tohumlar ve baklagiller gibi gıdalarda doğal olarak ve bol miktarda bulunurlar. Aynı zamanda, yaygın olarak protein tozu olarak bilinen bir besin takviyesi olarak da tüketilirler.