Pulsating Leaf

Kolajen Bar Nedir?

Kolajen barlar, insanlar kolajen eksikliği yaşadığı zamanlarda onların yardımına koşan ve kolajen takviyesi konusunda kendini kanıtlamış destek gıda ürünleridir. Genel olarak kolajen barlar 2500-5000 mg hidrolize kolajen peptiti içermektedir. Kolajen, proteinin yapı taşı olduğu için bu ürünlerin bazıları yüksek proteinli ürünler arasına girmektedir. Çoğu kolajen bar, şeker ilavesi ve tatlandırıcı içermediği için cildiniz, eklem ve kıkırdaklarınız, saçınız ve tırnağınız için sağlıklı birer atıştırmalık olarak tercih edilebilir.

Kolajen Bar Nedir?

Kolajen nedir?

Kolajen vücudumuz için gereken temel 3 makrodan (protein, karbonhidrat ve yağ) en önemlisi olan proteinin yapı taşıdır. Kolajenler vücudumuzdaki proteinlerin 4’te 1’ini oluşturmaktadır. Bazı kaynaklarda “Kollajen” olarak yazılsa da Türk dil kurumu tarafından kabul edilen yazılış şekli “Kolajen” olarak tanımlanmıştır fakat iki şeklide de kullanılmaktadır. Kolajenler vücudumuzun farklı yerlerine bulunmaktadır bu yerler başlıca deri, kıkırdak, omur arası, tendon gibi yerlerdir. Kolajen sayesinde vücudumuzdaki bu bölgeler işlevini yerine getirebilmekte ve sağlıklı bir şekilde kalabilmektedir. Kolajenler başlıca 3’e ayrılsa da aslında toplam 19 türe ayrılmaktadır. Cilt, saç ve tırnak sağlığı için tip 1 ve tip 3 kolajen kritik bir öneme sahiptir aynı zamanda tip 2 kolajen eklemlerdeki eklem kıkırdağını oluşturan kolajenin %60’ını tek başına kaplamaktadır.

Kolajen türleri nelerdir?

Tip 1 kolajen

Tip bir kolajen vücut kolajeninin %90’ınını oluşturur. Vücudumuzdaki en güçlü kolajendir. Tendonlar, bağlar, organlar ve cilt dahil olmak üzere vücudun bazı kısımlarını oluşturan yoğun olarak paketlenmiş sıkı liflerden oluşur. Ayrıca kemik oluşumuna yardımcı olmakla beraber sindirim sistemi kanalında da bulunur. Yara iyileşmesi, cilde elastikiyet kazandırması ve cildi gergin tutmak için çok önemlidir.

Tip 2 kolajen

Tip 2 kolajen bağ dokularında bulunan kıkırdak oluşumuna yardımcı olur. Eklem sağlığı, karşılıklı 2 kolajen kıkırdağa bağlıdır. Bu yüzden yaşa bağlı eklem ağrısını veya çeşitli artrit semptomlarını önlemede faydalıdır.

Tip 3 kolajen

Kasların, organların ve arterlerin yapısını destekler. Kolajen eksikliği, kan damarlarının yırtılması ve hatta erken ölüm riskinin daha yüksek olmasına neden olabilir. Damarlara elastikiyet verirken aynı zamanda kasları güçlendirir.

Doğal kolajen kaynağı olan besinler:

Tavuk kolajeni:

En yaygın bulunan kollajen kaynaklarından biridir, kıkırdak oluşumu için tip 2 kollajen içermektedir. Ayrıca kondrositin sülfat ve glukozamin sülfat da sağladığı için kıkırdak yapısı ve sağlığı için vazgeçilmez bir konumda bulunmaktadır. Yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir ve buna ek olarak bağırsak bütünlüğünü destekleyip, doğrudan bağışıklık sistemini güçlendirmek için destek sağlamaktadır.

Tavuk kolajeni

Yumurta beyazı- Zarı Kolajeni:

Yumurtaların beyazında ve kabuğunda bulunmaktadırlar.  Yumurta kolajeni çoğunlukla tip 1 kolajen içerir. Glukozamin sülfat, hyaluronik asit ve bağ dokusu oluşturma, yara iyileşmesi, kas kütlesi oluşturma ve kas ağrısını azaltmada fayda sağlayan çeşitli amino asitleri vücut için sağlamaktadır.

Yumurta beyazı- Zarı Kolajeni

Balık Kolajeni:

Kolay emilir ve tip 1 kolajeni diğer besinlere göre daha yoğun barındırıp sağlamaktadır. Bu tip kolajen vücutta çok yerde olması gerektiği için balık kolajeni tüketmek eklem, cilt, önemli organlar, kan damarları, sindirim ve kemikler için fazlasıyla yarar sağlar.

balık ve et kolajeni

Sığır Kolajeni:

İneklerin ve sığırların kemik, deri ve kaslarından sağlanmaktadır. Çok büyük bir kısmı tip 1 ve 3 kolajenden oluşur. Bu yüzden bir supplement olan kreatin üretimi, kas gelişimi, cilt sağlığı açısından kullanılmaktadır

Vücutta kolajen neden azalır?

Beslenme yetersizliği vücuttaki kolajen miktarını azaltan en önemli sebeplerden biridir. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerde bu olumsuz sürece katkıda bulunmaktadır. Doğal olarak azalma sebebi ise yaşlanma olarak görülür. Vücuttaki oksijen azlığı, güneş ışınları ve diğer dış etkenler sebebiyle 20’li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi günden güne azalmaya başlamaktadır.

Kolajen azalması sonucunda deri bu durumdan zarar görür ve derinin esnekliğini, parlaklığı ve yumuşaklığı zarar görür. Bu durumun devamında ise deride sarkmalar, kırışıklıklar ve renk değişiklikleri gözlemlenmektedir.

Vücuttaki Kolajenin azalmasının başlıca nedenleri:

  • Yaşlanma
  • Sürekli zararlı güneş ışınları altında kalma
  • Tütün ve tütün ürünleri
  • Doğal ve çevresel etkenler

FORTIUS EDX Type II Kollajen

Vücutta azalan kolajen miktarına karşı ne gibi önlemler alınabilir?

Vücutta doğal ve çevresel etkenler sonucunda zaman içinde azalan kolajen miktarını dengelemek ve tekrardan olması gereken seviyelere çekmek için beslenme tercihlerimize ek olarak kolajen içeren destek gıdaların tercihi bu durumun önüne geçmede kritik bir rol oynamaktadır. Dünya çapında kolajen miktarını desteklemek adına çok sayıda ürün farklı markalar tarafından üretilmiştir, bu ürünler arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak Kolajen barları örnek gösterebiliriz. Spesifik olarak tip 2 kolajen eksikliğiniz var ise sadece tip 2 kolajen için üretilmiş olan kolajenleri de tercih edebilirisiniz.

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın