Pulsating Leaf

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzun sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır. Bu sağlıklı yağlardan biri de kabak çekirdeği yağı. Yemeklerde ve sağlık takviyesi olarak kullanılan kabak çekirdeği yağı, kolesterolü düşürdüğü, genişlemiş prostatı hafiflettiği, sıcak basmalarını azalttığı ve saç dökülmelerine kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Detaylı olarak kabak çekirdeği yağı nedir, kabak çekirdeği yağının faydaları ve zararları neler bakalım.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeği Yağı Nedir?

Pepita olarak da adlandırılan kabak çekirdeği yağı, kabak çekirdeğinden elde edilir ve pas rengindedir. Kabak çekirdeği yağı, yağ asitleri ve fitosteroller (bağırsakta kolesterol emilimi engelleyen bir bitki bileşiği) içerir. Bu besinlerin ikisi de kalp sağlığı için iyidir.

Kabak çekirdeği yağı çıkarma işlemi birkaç yöntemle yapılabilir. Soğuk pres yöntemi bunlardan biridir. Bu yöntemde yüksek sıcaklıklar kullanılmaz. Bu durumda yüksek ısı sebebiyle kaybolabilecek yararlı bileşikler korunmuş olur. Araştırmalar, kabak çekirdeğinden soğuk basınç kullanılarak çıkarılan yağın ‘antioksidan ve antimikrobiyal maddeler gibi birçok sağlıklı bileşenin kaynağı’ olduğunu gösteriyor. Rafine yağlar, ısı ve kimyasallar kullanılarak yapılır ve sonuç olarak daha az besleyici ve sağlıklı ürünler üretir.

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları

Kabak çekirdeği yağının sağlık üzerinde bilinen birçok faydası vardır. İdrar sağlığı ve kalp sağlığı gibi potansiyel sağlık yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Ruh Sağlığı Üzerinde Olumlu Etkiye Sahiptir

Kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağının genel olarak ruh haline iyi geldiği ve depresyonu önlediği söylenir. İngiliz Psikiyatri Dergisi’nin bulgularına göre, depresyonu olan çocuklara kabak çekirdeği vermenin olumlu sonuçları olduğunu gösterdi.

Ruh Sağlığı Üzerinde Olumlu Etkiye Sahiptir
  1. Saç ve Cilt Sağlığına İyi Gelir

Özellikle erkeklerde saç büyümesi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre 24 hafta boyunca her gün 400 miligram kabak çekirdeği yağı kullanan erkeklerin, kullanmayan erkeklere göre %40 daha fazla saç büyümesine sahip olduğunu buldu. Hiçbir olumsuz etkiye rastlanmadı.

Saç ve Cilt Sağlığına İyi Gelir
  1. Kalp Sağlığına İyi Gelir

Kabak çekirdeği yağının faydaları arasında en önemlisi de kalp sağlığına iyi gelmesi. Doymuş yağların sağlıklı kalpler için iyi olmadığını biliyorsunuzdur. Kabak çekirdeği yağı doymamış yağ olduğu için sağlık için iyi bir yağ türüdür. Yapılan bir çalışmaya göre kabak çekirdeği yağının sadece kolesterolü düşürmeye yardımcı olmadığı aynı zamanda anti-inflamatuar etkileri olduğu bulunmuştur. 35 kadın üzerinde yapılan bir pilot araştırmaya göre kabak çekirdeği yağı kullanan kadınlarda, menopoz sonrası kadınlarda HDL’yi yani ‘iyi’ kolesterolü yükselttiği belirlenmiş. Aynı zamanda menopoz semptomlarını iyileştirip diyastolik kan basıncını düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Kalp Sağlığına İyi Gelir
  1. İltihabı Azaltır

Kabak çekirdeği yağının faydaları arasında iltihabı azaltması da vardır. Doymuş yağları, sağlıklı doymamış yağlarla değiştirmek, vücudunuzdaki iltihaplanma miktarı üzerinde derin bir etki yaratır. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve aterosklerozdan (atardamarların duvarlarında plak birikmesi) muzdarip kişilerin diyetinde kakao yağının kabak çekirdeği yağı ile değiştirilmesinin, bu hastalıkların denekler üzerindeki etkilerini azalttığını gösterdi. Sağlıklı bir yaşam sürmek için, diyetinize anti-enflamatuar gıdalar ve takviyeler eklemeniz önemli.

İltihabı Azaltır
  1. Prostat Sağlığına İyi Gelir

Kabak çekirdeği yağı faydaları arasında belgelenmiş olan, sağlıklı bir prostatın korunmasındaki muazzam etkisidir. Prostat kanserine karşı koruduğu bilinmekte ve genel olarak prostat sağlığı için çok faydalıdır.

Yapılan araştırmalar göre, kabak çekirdeği yağının özellikle iyi huylu prostat hiperplazisi (yaşa bağlı prostat büyümesi) durumunda, büyümüş prostatın boyutunu azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 2009 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre, 6 ay boyunca her gün 320 miligram kabak çekirdeği yağı tüketen erkeklerin semptomlarında azalma ve yaşam kalitelerinde artış olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, kabak çekirdeği yağının, klinik olarak güvenli olduğunu ve iyi huylu prostat hiperplazisi için tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavileri olarak etkili olabileceği sonucuna varıyor.

Prostat Sağlığına İyi Gelir
  1. Diyabet Yönetimine Yardımcı Olur

Diyabetin birçok nedeni vardır ve bunlardan biri yetersiz beslenmedir. Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet, iyi beslenme stratejileri ve takviyeleri ile yönetilebilir, tedavi edilebilir. Kabak çekirdeği yağının kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu, kabak çekirdeği yağının herhangi bir diyabetik diyet planına iyi bir katkı olmasını sağlar.

Diyabet Yönetimine Yardımcı Olur
  1. Aşırı Aktif Mesaneyi Yatıştırır

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde 2014 yılında yayınlanan bir araştırma, kabak çekirdeği yağı özlerinin, idrar bozukluklarını ve özellikle aşırı aktif mesaneyi etkili bir şekilde tedavi ettiğini öne sürüyor. Bu, bu yağı tüketmenin sağlıklı bir boşaltım sistemini korumanın önemli bir parçası olduğunu gösterir.

Aşırı Aktif Mesaneyi Yatıştırır

Kabak Çekirdeği Yağı Olası Yan Etkileri

Kabak çekirdeği yağının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Tabii ki, devam eden herhangi bir sağlık sorununuz varsa, ilaç kullanıyorsanız kabak çekirdeği yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var. Kabak çekirdeği yağı, çoğu insan için genellikle gıda miktarları ve tıbbi miktarlarda güvenli kabul edilir. Kokmuş kabak çekirdeği yağı veya takviyelerini asla kullanmamak sağlık için oldukça önemlidir.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

KAYNAKLAR

https://www.healthline.com/health/pumpkin-seed-oil

https://www.verywellhealth.com/pumpkin-seed-oil-health-benefits-4686960

https://draxe.com/nutrition/pumpkin-seed-oil/

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın