Pulsating Leaf

Glutensiz Beslenme

Glutensiz beslenme son yıllarda sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularındaki en çok merak edilen ve araştırılan konu başlıklardan biri. Glutensiz beslenme ve glutensiz diyetlere olan ilginin hızla artmasıyla her geçen gün daha fazla kişi glutensiz beslenmeyi tercih ediyor. Peki nedir gluten? Glutensiz beslenme nasıl olur? Hangi gıdalarda gluten bulunur? Ve glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını sizin için derledik. (Not: Tabii her zamanki gibi editör önerilerimizi de unutmadık! :)) 

Keyifli okumalar!

glutensiz beslenme

Gluten Nedir?

Gluteni, buğday, çavdar, kılçıksız buğday ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein ailesi olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca gluten, sıklıkla tüketilen ekmek ve simit gibi unlu mamullerde kullanılan hamurun ağ benzeri yapısını oluşturan ve hamura elastikiyet kazandıran bir protein grubudur. Su ile karıştırıldığında yapışkan bir kıvam kazandığı için adı, Latince “tutkal” kelimesinden gelir. Tüketiminin sınırlı veya kontrollü olması gereken, çölyak hastalarında vücuda asla alınmaması gereken gluten, çoğunlukla işlenerek üretilen gıdalarda yer alır ve sindirilmesi normal besinlere göre daha zor bir besin grubu olarak tanınır.  Ayrıca gluten bazı bünyelerde hazımsızlığa ve şişkinliğe yol açabilir ve bu sebeple de aslında sadece gluten duyarlılığı olan bireyler değil, sağlıklı yaşamak için gluteni hayatından çıkarmak isteyenler de glutensiz beslenmeyi tercih edebilir. 

Glutensiz Beslenme Nasıl Olur?

Öncelikle glutensiz beslenme ve glutensiz diyet, gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığı olanların uygulaması gereken bir beslenme düzeni diyebiliriz. Glutensiz beslenme, gluten içeren besinlerin beslenme düzeninden tamamen çıkartılması ile başlar. Buğday, çavdar ve arpa dahil olmak üzere gluten içeren gıdalardan arınmış bir beslenme planıdır. Yukarıda kısaca bahsetmiş olduğumuz gibi bu beslenme düzeni çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı bulunan kişiler için bir tedavi biçimi olarak tavsiye edilebilir ancak sağlıklı yaşamak için de glutensiz beslenme tercih edilebilir. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, kuru ve taze meyveler, sebzeler, yumurta, et ve süt ürünleri gönül rahatlığıyla yenilebilen gıdalar arasındadır. Glutensiz beslenmenin uygulanmasındaki temel amaçlardan biri bireyin yaşam kalitesini artırmaktır. Sanılanın aksine, glutensiz beslenme diyetleri zayıflama amacıyla değil, tedavi amacıyla uygulanmaktadır. Ayrıca, çölyak hastaları ve gluten duyarlılığı bulunanlar dışında, irritable bağırsak sendromu ya da diğer adıyla huzursuz bağırsak sendromu olan hastaların da bir bölümünün glutensiz beslenme öneriliyor. Glutensiz beslenmede, günlük hayatta “olmazsa olmaz” diyeceğimiz ekmek gibi birçok besini hayatımızdan çıkarmak, başlangıçta pek kolay olmayabilir. Gluten besin emilimini güçleştirmesinin yanı sıra ishal, düzensiz beslenme, cilt rahatsızlıkları ve yorgunluk gibi problemlerin görülmesine neden olabilir.

Glutensiz beslenme nasil olur

Hangi Gıdalarda Gluten Bulunur?

Bir tür protein grubu olan gluten; arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunur demiştik. Gluten içeren tahıllar arasında da buğday en yaygın olanıdır. Gluten, çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabiliyor. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında tam buğday, buğday kepeği, arpa, çavdar, tritikale, kılçıksız buğday, kuskus, farro, irmik, bulgur, einkorn, buğday tohumu, kırılmış buğday, matzo, mir (buğday ve çavdar arasında bir melez) darı. Yer alıyor. İçerisinde gluten bulunan işlenmiş tahıl bazlı ürünler ise, kraker, ekmek, galeta unu, makarna, seitan, buğday içeren soba eriştesi, bazı sebzeli burgerler, kurabiyeler, hamur işleri gibi sıralanabilir. Ayrıca, meyan kökü, paket tuzlu atıştırmalıklar ve bazı aromalı patates cipsi ve mısır cipsi gibi atıştırmalıklarda da gluten mevcut.

Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Glutensiz beslenmek, sindirim sistemi üzerindeki sorunları gidermeye yardımcı olur.

Gluten barındırmayan besinleri tüketmeniz, enerjinizi arttırmayı sağlar. - Gluten; beyinde odaklanamama ve uyuşuk hissetme gibi sonuçlara neden olup günlük hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Glutensiz beslenerek bu yan etkileri yok etmek mümkün olabilir.

Glutensiz beslenme çölyak hastalarında oluşan kronik enflamasyonu giderebilir.

Gluten tüketmediğinizde, daha sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olursunuz. -  Glutensiz beslenmeyle beraber tırnakta oluşan mantar enfeksiyonlarının ihtimali azalır.

Saç derisinin sağlığını olumsuz yönde etkileyen glutenin alımını azaltmanız halinde daha sağlıklı saçlara sahip olduğunuzu fark edeceksiniz. - Gluten, ne yazık ki saç derisi sağlığını da olumsuz olarak etkilemekte.

Vücudunuzdaki ödem şişkinliklerinin yok olmasını istiyorsanız, glutensiz beslenmeye özen göstermelisiniz.

Glutensiz beslenme, genel anlamda sindirim semptomlarını hafifletmek, iltihabı azaltmak ve enerjiyi yükseltmek gibi pek çok yarar sağlayabilir. Bununla birlikte glutensiz bir beslenmeye başlamadan önce mutlaka bir doktordan ya da diyetisyenden destek almak gerekmektedir.

Editör Önerisi:  Nustil Organik Glutensiz Yulaf EzmesiNustil Glutensiz Yulaf Unu, Nustil Glutensiz Yulaf Ezmesi 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın