Pulsating Leaf

Sevdiğiniz Yemekleri Yedikten Sonra Kötü Mü Hissediyorsunuz

İşte Nedeni ve Bu Durumu Nasıl Düzeltebileceğiniz Bu Yazıda…

Yiyecekler, günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için vücuda enerji sağlar. Vücudun düzgün çalışması için sürekli bir kalori ve besin kaynağı gerekir. Bu nedenle vücudu sağlıklı ve zinde tutmak için temiz ve sağlıklı yiyeceklerle beslenmek önemlidir. Ancak, besleyici ve sağlıklı bir yemek yedikten sonra bile kendinizi hasta/rahatsız hissetmeye başladığınız günler olabilir veya güzel, sizi mutlu eden ve doyurucu bir öğünden sonra halsiz hissedebilirsiniz. Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı yaşarsınız ve bunun neden size olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoktur. İşte yediğiniz yiyecekler sonrasında kötü hissetme sebepleri ve bunların çözümleri:

Hazırlayan: Diyetisyen Damla Türkay

En Sevdiğiniz Yiyecekleri Yedikten Sonra Kendinizi Kötü Mü Hissediyorsunuz?

 

1) Stres Bu durumun farkında olmayabilirsiniz, ancak stres yemekten sonra midenizi rahatsız hissetmenize neden olabilir. Stresin sindirim fonksiyonunuz üzerinde büyük etkisi vardır. Stresli olduğunuzda vücudunuz uçuş moduna girer. Bu, kalp atış hızınızın artmasına ve kaslarınızın sertleşmesine neden olur. Ayrıca bağırsak iltihabına, asit reflüsüne ve İrritabl Bağırsak Sendromuna (IBS) yol açabilmektedir.

Stresliyken yemek yemek

Çözümü nedir? Eğer gerçekten herhangi bir alerjen besin yemeyip, yemek sonrası gaz, şişkinlik, kramp veya herhangi bir gastrointestinal semptom hissediyorsanız bu gerçekten de stres seviyeniz ile bağlantılı olabilir. Bunun çözümü ise stres yöntemidir.  Yemek için oturduğunuzda, derin bir nefes alın, rahatlayın ve yemek yerken sadece yemeğe odaklanın ve çoklu görev yapmayın. Bu, yediğiniz yiyeceklerdeki besinlerin düzgün bir şekilde sindirilmesine ve emilimin doğru bir şekilde yapılmasına yardımcı olacaktır. Stres yönetiminin detayları ise başla bir yazının ayrıntılı konusu olabilir. (1)

2) Doğru Çiğnemiyor Olabilirsiniz

Sindirimin ağızda başladığını biliyor muydunuz? Bir ısırık almadan önce bile, tükürük bezleri harekete geçerek yemeği parçalayacak anahtar enzimleri salgılar. Dişler yiyecekleri parçaladıkça, tükürük yumuşar ve midede gerçekleşen sindirimin bir sonraki aşamasını kolaylaştırmak için yiyecekleri parçalar. Ancak yemeğinizi yeterince çiğnemezseniz, besinin parçalanması tam olarak gerçekleşmez ve bu da sindirim sisteminin geri kalanı için daha fazla çalışmaya ve yüke neden olur. Yiyeceklerin tamamen parçalanana kadar küçültmeden bütün halde çiğnemeden yutma eylemi; gaz, şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilir.

yemeği doğru çiğnemek

Çözümü nedir? Yemeğinizi yutmadan önce yaklaşık 20 kez çiğnediğinizden emin olun ve yeme farkındalığı uygulamaları yapın.

3) Gıda Hassasiyetiniz Olabilir

Yemek yedikten sonra midede ve bağırsakta sürekli ağrı ve rahatsızlık hissediyorsanız, biraz araştırma yapmanın zamanı gelmiş demektir. Her öğünde ne yediğinizi not edin ve bir yemek günlüğüne kaydedin. Gluten veya süt ürünleri tükettiğiniz zaman şişkinlik olur mu? Kuru baklagil yediğinizde aşırı gaz hisseder misiniz? Bu gibi soruların sorgulanması sizi gaz yapan gıdaya götürebilir.

Gıda Hassasiyeti

Çözümü nedir? Ne keşfederseniz edin, vücudunuza bir mola vermenin ve olumsuz reaksiyonları tetikleyen yiyecekleri yemeyi bırakmanın zamanı gelmiş demektir. Rahatsızlık veren gıdaları diyetten 21 gün çıkartarak bir eliminasyon diyeti deneyebilirsiniz. Bu diyet en doğru şekilde bir diyetisyen eşliğinde yapılmaktadır. Eliminasyon diyeti sonrası bir besin intolerans testi de yaptırabilirsiniz. (2)

4) İnsülin Direnciniz veya Hipogliseminiz Olabilir

En sevdiğiniz öğünler yalnızca karbonhidrat ve karbonhidrattan oluşuyorsa (düşünün ki: makarna, kızarmış ekmek veya bir kase şekerli kahvaltı gevreği), yemekten sonra enerji çökmeleri yaşayabilirsiniz. Karbonhidratlar - özellikle rafine karbonhidratlar - hızla sindirilirler, yani kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere ve düşmelere neden olma eğilimindedirler. Bunun sebebi ise; rafine/basit karbonhidrat tüketiminden sonra ani insülin yükselmeleri ve hızlıca bu karbonhidratların sindirilip hücre içine alınmalarıdır. Bunun yanı sıra sürekli şekerli ve rafine karbonhidratlı bir diyetiniz varsa insülin direncinizin olması oldukça olasıdır.

İnsülin Direnci

Çözümü nedir?  Enerji seviyeniz yemeklerden sonra düşme eğilimindeyse, tabağınıza lifli besinler eklemeyi düşünün. Tek tip beslenmekten kaçının ve karbonhidrat cinsi olarak kompleks karbonhidratları (kan şekeri dalgalanmalarına sebep olmayacak, dengeli bir şekilde sindirilecektir) tercih edin.

Tabağınızı dengeli bir şekilde hazırlamak için yemeğinize; protein, yağ ve lif eklemeyi hedefleyin, çünkü bu yiyecekler yavaş sindirilir ve sizi uzun süre tok tutar.

Karbonhidrattan vazgeçmek yerine, en sevdiğiniz makarnaya bir yağsız protein kaynağı (tavuk gibi) ve lif (kabak gibi) ekleyin, sonra suçluluk duymadan yemeğinizin tadını çıkarın. Bir saat sonra daha az halsiz ve daha memnun hissedebilirsiniz. (3)

Sindirim Sağlığını Nasıl İyileştirebiliriz?

Sindirim sistemi, ağzınızdan başlayıp anüse kadar uzanan uzun ve karmaşık bir sistem olduğu için, bu uzun yol boyunca ters gidebilecek birçok şey vardır. Nasıl yaşadığımızın ve nasıl yediğimizin sindirim sisteminin üstünde doğrudan bir etkisi olduğu bilinmektedir.

Yemek yedikten sonra düzenli olarak mide bulantısı belirtileri yaşıyorsanız ve buna neyin neden olabileceğinden hala emin değilseniz, bunun ne olabileceğini belirlemenize yardımcı olması için bir doktora danışmak en iyisidir.

Sindirim Sağlığını Nasıl İyileştirebiliriz?

Yemekten Sonra Neden İyi Hissetmediğinize İlişkin Son Düşünceler

Yemek yemenin zevkli olması gerekiyor, bu nedenle düzenli ağrı, gaz, şişkinlik, beyin sisi ve IBS yaşıyorsanız, semptomlarınızın temel nedenini düşünmenin zamanı gelmiştir.

Yemek yedikten sonra mide bulantısı hissetmenizin en önemli nedenleri arasında teşhis edilmemiş potansiyel bir gıda hassasiyeti, kronik stres veya yemeğinizi düzgün çiğnememe sayılabilir.

Sindirim sağlığınızı iyileştirmek, sindirim işlevinizin daha verimli olmasına yardımcı olur ve genel sağlığınızı iyileştirebilir. Çünkü bağırsak sağlığı çok önemlidir; sadece kendisini değil çevre organların sağlığını da etkiler.  (2)

Geçirgen Bağırsağınız Olabilir Mi?

Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak geçirgenliğinin sadece gastrointestinal hastalığın bir belirtisi değil, aynı zamanda bağımsız olarak gelişen altta yatan bir neden olduğu teorisidir. Bağırsak bariyeriniz bozulursa, toksinlerin kan dolaşımınıza girmesine izin veriyor olabilir. Bu toksinler, çeşitli hastalıklar olarak ortaya çıkabilen bir enflamatuar yanıtı tetikleyebilir. Bağırsak geçirgenliği, inflamatuar bağırsak hastalığı ve çölyak hastalığı dahil olmak üzere sindirim sistemini etkileyen çeşitli inflamatuar ve otoimmün hastalıkların bilinen bir özelliğidir. (4) Eğer ciddi bağırsak semptomlarınız varsa ilgili doktora başvurmak en doğrusu olacaktır.

 


Hazırlayan: Diyetisyen Damla Türkay

 

  1. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/4-surprising-reasons-you-dont-feel-good-after-eating-your-food/articleshow/71706209.cms
  2. https://www.justbobbi.com/diary/heres-why-you-don't-feel-good-after-you-eat#:~:text=Top%20reasons%20you%20may%20feel,can%20improve%20your%20overall%20health.
  3. https://www.livestrong.com/article/13773009-feeling-uncomfortable-after-eating-favorite-foods/
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome#:~:text=Leaky%20gut%20syndrome%20is%20a%20theory%20that%20intestinal%20permeability%20is,letting%20toxins%20into%20your%20bloodstream.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın