Pulsating Leaf

Ejder Meyvesi ve Faydaları

Ejder meyvesi son yıllarda giderek popüler hale gelen bir meyvedir. Sanırım farklı görüntüsüyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Tek cazibesi görüntü mü acaba? Yoksa bize sağladığı faydalar da onu cazip hale getirebilir mi? İşte bugün bu soruya cevap arayalım. Yazıyı okuduktan sonra ejder meyvesinin faydaları hakkında detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz. İlk olarak ejder meyvesi nedir ona bakalım.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Ejder Meyvesi ve Faydaları

Ejder Meyvesi Nedir?

Tropikal meyveler arasında yer alan ejder meyvesi kaktüsgiller familyasına aittir. Asıl yetiştirildiği yer yani anavatanı Güney Amerika’dır. Bunun dışında Avustralya, Karayipler, Malezya, Tayvan gibi ülkelerde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise daha çok Adana bölgesinde yetiştirilmektedir.

Ejder meyvesi, pitaya ya da çilek armudu olarak da adlandırılır. Ejder meyvesinin tat ve görünüm açısından biraz farklılık gösteren birkaç farklı çeşidi vardır. En yaygın türleri şu şekildedir:

  • Pitaya amarilla (Hylocereus megalanthus): Bu sarı ejder meyvesi türü beyaz ete ve belirgin siyah tohumlara sahiptir.
  • Pitaya blanca (Hylocereus undatus): Bu çeşidin dış kabuğu pembe, etli kısmı beyazdır. Benzer şekilde içerisinde siyah küçük tohumlar vardır.
  • Pitaya roja (Hylocereus costaricensis): Bu kırmızı ejderha meyvesi, kırmızı eti ve siyah tohumları olan parlak kırmızımsı pembe bir kabuğa sahiptir.

Ejder meyvesi tat olarak ise birçok kişi tarafından karpuz, kivi, armut gibi meyvelerin karışımı bir tada benzetilir.

Ejder Meyvesi (Pitaya) Besin Değeri

Bu meyve yüksek oranda lif içerir. Bununla birlikte çeşitli vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Ayrıca düşük bir kaloriye sahiptir. 100 gram ejder meyvesinin ortalama besin değerleri şu şekildedir:

  • 67,5 kcal kalori
  • 0 gram yağ
  • 1,1 gram protein
  • 13 gram karbonhidrat
  • 3 gram lif
  • 10,2 mg kalsiyum
  • 3,4 mg demir
  • 328,40 mg potasyum
  • 38,90 mg magnezyum
  • 0,040 mg B1 vitamini
  • 20,5 mg C vitamini
Ejder Meyvesi (Pitaya) Besin Değeri

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?

Ejder meyvesi başka bir deyişle pitaya daha çok taze meyve olarak tüketilmektedir. Bunun yanı sıra salata, yoğurt gibi yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz. Görünümünden dolayı soyması zor gibi gelebilir. İlk olarak meyveyi ortadan ikiye bölün. Daha sonra iç kısmını bir kaşık yardımıyla sıyırabilirsiniz. Kabuk kısmı acı olacağı için tüketime çok uygun değildir. Meyve suyu yaparken ejder meyvesini kullanabilirsiniz. Bir başka kullanım şekli ise dondurma yapımında kullanmaktır. Eğer evde kendi dondurmalarınızı yapıyorsanız bu meyveye bir şans vermelisiniz. Güzel, fresh bir tat verecektir. 

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Araştırmalara göre ejder meyvesinin sağlamış olduğu faydalar içermiş olduğu lif ve antioksidan içeriğiyle alakalıdır. Bu potansiyel faydalar neler bir bakalım. 

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Çünkü içerisinde C vitamini ve değerli antioksidanlar vardır.
  • Flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu doğal maddeler, hücrelerinizi kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açabilen serbest radikallerin vereceği zarardan korur.
  • Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırabilir. Diyet lifleri sindirime yardımcı olan besin öğelerindendir. Meyve ve sebzeler de iyi birer lif kaynağıdır.

           Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Ejder meyvesi ya da pitaya prebiyotik adı verilen bileşikleri içerir. Bu bileşikler bağırsaklarda yer alan probiyotik bakterileri besler. Yani onlar için birer besin kaynağıdır. Bağırsaklarda yer alan faydalı bakteriler (probiyotikler) hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldürmede etkilidir. Ayrıca yiyecekleri sindirme konusunda da yardımcıdır.
  • Kan şekerinizi düşürmeye yardımcı olabilir. Fakat bu konudaki çalışmalar insanlar üzerinde değil fareler üzerinde yapılmıştır. Ayrıca bu faydayı sağlamak için ne kadar ejder meyvesi yemeniz gerektiği belli değil.
  • Ejder meyvesi betalain adında renk pigmenti içerir. Bu betalain bileşiklerinin geniş pH aralığında stabilitesi yüksektir. Bu yüzden de gıda sektöründe doğal renk maddesi olarak kullanılabilir.

Ejder Meyvesini Olası Riskleri

Genel olarak bu meyveyi tüketmek güvenli görünüyor. Fakat alerjik etki yapabileceğine dair bulgular var. Tükettikten sonra alerji belirtilerinizin olup olmadığına dikkat edin. Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.

Ejder meyvesi ilginç görüntüsünün yanı sıra güzel bir tada sahiptir. Ayrıca sağlamış olduğu faydaları da görmezden gelmek olmaz. Sağlamış olduğu faydalardan bazıları için araştırmalar yetersiz olabilir. Fakat lif içeriğinin yüksek olması, değerli vitamin ve mineraller içermesi ejder meyvesini tüketmek için yeterli sebeplerdir.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

 

Kaynak:

 

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın