Pulsating Leaf

Brezilya Cevizinin Faydaları Nelerdir?

Brezilya cevizi, adına rağmen teknik olarak bir cevizden ziyade tohumdur. Brezilya cevizi içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasında şaşırtıcı ve güçlü etkiler sunabilmektedir. Gelin beraber Brezilya cevizinin faydaları neler inceleyelim. İlk olarak Brezilya cevizi besin değeri nasıl ona bakalım.

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Brezilya Cevizinin Faydaları Nelerdir?

Brezilya Cevizi Besin Değeri

Brezilya cevizi selenyum ve antioksidan açısından en zengin besin kaynaklarından biridir. Selenyum üreme, metabolizma ve bağışıklık sistemi sağlığı için çok değerli bir mineraldir. Bir Brezilya cevizi içerisinde 68 ila 98 mikrogram selenyum içerir. Günde sadece bir tane tüketerek ortalama bir yetişkinin günlük 55 mikrogram selenyum ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Brezilya cevizi selenyumun yanı sıra bol miktarda protein, temel mineraller ve sağlıklı yağlar içerir. Brezilya cevizi kalori miktarına baktığımızda bir tanesi içinde 99 kalori bulunmaktadır. Bunun yanı sıra; 2,15 gr. protein, 10,6 gr. yağ, 1,76 gr. karbonhidrat, 1,10 gr. lif, 109 mg. fosfor, 99 mg. potasyum, 56 mg. magnezyum, 24 mg. kalsiyum, 0.61 mg. çinko, 0,36 gr. demir içerir.

Brezilya Cevizinin Faydaları

Brezilya cevizi besin değeri ile en değerli besin kaynaklarından bir tanesidir. Günde sadece bir ila iki Brezilya cevizi tüketerek vücudunuzda sağlıklı bir selenyum seviyesini koruyabilirsiniz. Selenyumun, ruh halinizi olumlu etkilemesinden iltihaplanmaya kadar iyi gelen özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Brezilya cevizinin faydaları şu şekildedir:

  1. Kalp Sağlığına İyi Gelir

Brezilya cevizinin faydaları arasında en önemlilerinden biri kalp dostu olmasıdır. İçerisinde bulunan doymamış yağ asitleri ve kalp hastalığı riskinizi düşürmeye yardımcı olacak antioksidanlar, mineraller ve lif açısından zengin bir besindir. 

10 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, Brezilya cevizi yemenin kolesterol seviyeleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Sırasıyla 5, 20 veya 50 gram Brezilya cevizi verildi. 9 saat sonrasında, 20 veya 50 gramlık porsiyon tüketen grup, daha düşük dozlar alan gruplara kıyasla LDL (kötü) kolesterol ve daha yüksek HDL (iyi) kolesterol seviyelerine sahipti. Ayrıca, obez gençlerde yapılan 16 haftalık bir çalışma, günde 15-25 gram Brezilya cevizi tüketmenin kan damarı işlevini iyileştirdiğini ve trigliserit düzeylerini düşürdüğünü gösterdi.

Brezilya cevizi kalbe iyi gelir

  1. Ruh Sağlığına İyi Gelir

Selenyumun ruh haline ve depresyona iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Brezilya cevizi içerisinde bulunan selenyum, depresyon ve kaygı durumlarınızı kontrol altına almanızı sağlayabilir.

Yapılan bir araştırmada, günlük 100 mikrogram selenyum verilen 50 gönüllünün, beş hafta sonunda üç kez ‘’Ruh Durumu İstatistikleri Profili’’ anketi doldurması istendi. Anket sonuçlarına göre, diyetteki selenyum seviyesi ne kadar düşükse, beş haftalık selenyum tedavisinin ardından hepsi azalmış olan anksiyete, depresyon ve yorgunluğun daha fazla rapor edildiğini gösterdi.

brezilya cevizi ruh sağlığına iyi gelir

İyi bir ruh hali için serotonin önemli bir hormondur. Bu iyi hissettiren beyin kimyasalı ruh halinizi düzenlemenin yanı sıra uykunuz ve iştahınız üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Barselona Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucu Brezilya cevizi tüketen insanların daha yüksek seviyelerde seratonin metabolitlerine sahip olduğunu buldu. Tüm bunlar göz önüne alındığında, Brezilya cevizi ruh sağlığınız için faydalı bir besindir.

  1. Tiroid Sağlığına İyi Gelir

Selenyum hormon üretiminde önemli bir rol oynar. Tiroid bezi, tiroksin hormonunu(T4) aktif formu olan triiyodotironin hormonuna(T3) dönüştürmek için selenyum kullanır. Diyetlerinizde yeterli selenyum alınması, hipotiroidizm gibi tiroid problemlerinizi önleyebilir veya düzenlemeye yardımcı olabilir.

     brezilya cevizi triode iyi gelir

  1. Antikanser Özelliğine Sahiptir

Brezilya cevizinin faydaları arasında en önemlilerinden biri de insan sağlığını kötü etkileyen kanser hastalığına iyi gelen besin olmasıdır. İçerisinde yüksek ellagik asit ve selenyum seviyeleri nedeniyle kanserle savaşan besinler listesinde yer alıyor. Ellagik asit antimutajenik ve antikanserdir. Temel bir biyolojik element olan selenyumun kanser insidansını azalttığı ve önlediği gösterilmiştir. Birçok sağlık uzmanının inandığı ve bazı çalışmalar vücutta toksik seviyelerde cıva bulunması ile kanser vakası arasında olası bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bazı hayvan çalışmaları, selenyumun kanserle savaşmaya daha fazla yardımcı olabilecek toksik cıva düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Brezilya cevizi antikanserdir

  1. Kan Şekeri Düzenler

Selenyum minerali açısından zengin besinler, insanların kan şekeri seviyelerini düzenlemesine yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmaya göre, 200 mg. selenyum takviyesi almanın, tip 2 diyabet ve koroner kalp hastalığı olan kişilerde insülin seviyelerini düşürdüğünü ve insülin duyarlılığını geliştirdiğini gösterdi. Araştırmalar ayrıca vücutta antioksidan kapasitesini arttırdığını bildirdi.

brezilya cevizi kan şekerin düşürür

Brezilya Cevizinin Zararları

Brezilya cevizi, sağlığa olumlu etkilerinin yanı sıra fazla tüketimi olumsuz yan etkiler yaratabilir. Brezilya cevizinin sağlık yararlarının çoğu yüksek selenyum içermesinden dolayıdır. Ölçülü tüketildiğinde faydalı olmasına rağmen, Brezilya cevizi düzenli olarak çok sayıda yenilirse selenyum toksisitesine neden olabilir. Selenyum toksisitesi, baş dönmesi, saç kaybı, deri döküntüleri, sinir sistemi sorunları, eklem ağrısı gibi sorunların yanı sıra kalp krizi, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık semptomlarına neden olabilir. Bu nedenle olumsuz yan etkilerini görmemek için ölçülü miktarda tüketmekte fayda var.

Özetle yüksek besin değeri ve sağlıklı mineraller içermesi sebebi ile Brezilya cevizi popüler olarak tüketilen bir besindir. Günde birkaç tane tüketerek sağlığa yararlı etkilerinden faydalanabilirsiniz.

 

Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

https://www.healthline.com/nutrition/brazil-nuts-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325000

https://draxe.com/nutrition/brazil-nuts/

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın