Bal kabağı Çekirdeği Proteini Tozu
Nüfus patlaması, artan protein tüketimi, kıtlık ve hayvan bazlı proteinlerin sağlık yararları ve güvenliği ile ilgili artan endişeler nedeniyle, bitki kaynaklı yenilebilir proteinlere olan talep artmaktadır. Güzel bitkisel protein kaynaklarından birisi de “Bal kabağı Çekirdeğidir”. Bal kabağı; Cucurbitaceae familyasına aittir ve Hindistan'ın en büyük ikinci sebze üretimine sahip ana sebzelerinden biridir.
Bal kabağı çekirdeği ağırlıklı olarak yemek pişirmek ve yağ çıkarmak için kullanılır. Kabak çekirdeği yağı, sadece yemeklik yağ olarak değil, aynı zamanda birçok sağlık yararı sağlayan nutrasötik olarak da geniş kabul görmektedir.
Hazırlayan: Diyetisyen Damla Türkay
Kabak çekirdeği yağının hayvanlar üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar ayrıca, hipertansiyonun ilerlemesini geciktirebileceğini, yüksek kolesterolü azaltabileceğini ve hipoglisemik aktiviteyi teşvik ederek diyabeti hafifletebileceğini ortaya koymuştur.
Bal kabağı çekirdeği yüksek protein içeriğine sahiptir ve çok çeşitli amino asitleri içermektedir. Bu da onu bitki kökenli iyi bir protein kaynağı yapmaktadır. Araştırmalar, kabak çekirdeği proteininin, zengin esansiyel amino asit içeriğine dayalı olarak soya fasulyesi proteinine benzer olduğunu göstermektedir. (1)
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) Ulusal Besin Veri tabanına göre, 100 gramlık tuzsuz bal kabağı çekirdeği porsiyonu şunları içerir:
574 kalori
14,7 gr karbonhidrat
29.8 gr protein
49 gr yağ
52 mg kalsiyum
8.07 gr demir
8.54 g doymuş yağ asitleri
Bal kabağı Çekirdeği Tozu Nedir?
Kabak çekirdeği; balkabağının çekirdeklerinden gelmektedir.
Renkli, büyük su kabakları, Cucurbitaceae familyasının üyeleridir ve kabak, karpuz, kabak ve salatalık ile kardeştir.
Çiğ veya kavrulmuş kabak çekirdeğinin öğütülmesi kabak çekirdeği tozu oluşturur.
Kavrulmuş kabak çekirdeğinden yapılan kabak çekirdeği tozu, ısıya maruz kalma antioksidanlarını arttırdığı için daha fazla sağlık yararına sahip olabilir. Çiğ kabak çekirdeği, kavrulmuş kabak çekirdeği ile aynı tada, aromaya veya sindirim kolaylığına sahip olmayabilir.
Kabak çekirdeği tozu, özellikle hayvansal proteinlerden kaçınanlar veya peynir altı suyu ve kazein gibi süt proteinlerine alerjisi olanlar için mükemmel bir bitkisel protein kaynağıdır. (2)
Bal kabağı Çekirdeği Proteini Tozu ve Bal kabağı Çekirdeği Tozu Farkı:
Bal kabağı çekirdeği tozu, %100 harmanlanmış veya öğütülmüş bal kabağı çekirdeğinden yapılır.
%100 harmanlanmış veya öğütülmüş kabak çekirdeğinden oluşan bir bal kabağı protein tozu da bulabilirsiniz. Aradaki fark, bazı bal kabağı çekirdeği protein tozlarının; kabak çekirdeği ile birlikte kinoa veya keten tohumu gibi diğer bitkisel protein kaynaklarıyla karıştırılarak ve yağının azaltılarak oluşturulmasıdır.
Saf kabak çekirdeği tozu mu yoksa kabak protein tozu mu aldığınızı öğrenmek için içindekiler kısmını kontrol edebilirsiniz. Kabak aromalı protein tozunu kabak çekirdeği tozuyla karıştırmamaya dikkat edin, çünkü bunlar tamamen farklı ürünlerdir. Kabak aromalı protein tozu, bal kabağı aroması eklenmiş peynir altı suyu veya kazein gibi çeşitli hayvansal protein kaynaklarını içerebilir.6
Vegan Protein Tozları:
Hayvansal ürünleri yemekten kaçınmak, proteini tüketmemek anlamına gelmemektedir. Pirinç, bezelye ve kabak çekirdeği gibi bitkisel besinler, et ve balıktaki gibi proteinlerle dolu değildir, ancak gıda işlemcileri yağ ve karbonhidratların çoğunu çıkarabilir ve protein açısından zengin tozlar yapmak için bu yiyeceklerde bulunan proteini izole edebilir. Bitkisel protein tozları arasında; bezelye proteini, kenevir proteini, bal kabağı çekirdeği proteini, esmer pirinç proteini, soya proteini ve chia tohumu proteini bulunmaktadır.
Bal kabağı Çekirdeği Proteini:
Bütün formlarında, kabak çekirdeği protein ve sağlıklı yağ bakımından nispeten yüksektir. Toz haline getirildiğinde, yağın çoğu çıkarılır ve bu da kaloriyi azaltır.
Çeyrek fincan (28 gram) tatlandırılmamış kabak çekirdeği protein tozu porsiyonu, markasına bağlı olarak yaklaşık 80-100 kalori civarı ve 18 gram protein sağlar. Temel amino asitler treonin ve lizin bakımından düşük olduğu için tam bir protein değildir.
Yine de kabak çekirdeği proteini çok besleyicidir, yüksek miktarda magnezyum, çinko, demir ve diğer minerallerin yanı sıra faydalı bitki bileşikleri içermektedir. (3)
Bal kabağı Çekirdeği Tozunun Faydaları:
-
Antelmintik (Parazitleri Öldüren) Etki:
Gastrointestinal parazitler insanlarda ve hayvanlarda ciddi patojenlerdir.
Bal kabağı çekirdeğinin çeşitli gastrointestinal parazitler üzerinde antelmintik özelliklere sahip olduğuna dair artan kanıtlar bulunmaktadır.
- Antikanserojenik Etki:
Kanser dengesiz ve kontrolsüz hücre bölünmesi ile oluşan dünya çapında insanlığı tehdit eden bir sağlık sorunudur. Tedavileri ise; kemoterapi, cerrahi müdahale ve radyoterapiyi içerir. Bazı araştırmacılar bal kabağı çekirdeğinin antikanserojen potansiyelinin flavonoidlerinden ve cucurbitacin konsantrasyonlarından kaynaklandığına inanmaktadır.
- Antidiyabetik ve Hipoglisemik Etkiler:
Bazı araştırmalar, bal kabağı çekirdeği tozunun hem plazma insülininde önemli bir artış hem de kan şekerinde azalma gösterdiğinden bahsetmektedir. Kabak çekirdeği, diyabet hastaları tarafından lif açısından zengin besinler tüketildiğinde kan glisemik seviyelerini düzenleyen ve insülin ihtiyacını azaltan bir tür diyet lifi olan pektin açısından zengindir.
- Antidepresan Etkisi:
Bazı bitkilerin antidepresan bileşiklere sahip olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, LaChance ve Ramsey antidepresan gıdaların profilini çıkardı ve kabak çekirdeğinin antidepresan gıda skorunun (AFS) %47 olduğunu bildirmiştir. Bu, kabak çekirdeğinin antidepresan potansiyeline sahip olduğu anlamına gelmektedir.
- Prostat Bezi Üzerinde Antihiperplastik (dokuda normal hücre sayısının aşırı artması) Etki:
Kabak çekirdeği, erkek farelerin prostatında testosteron kaynaklı hiperplazi ve sitral kaynaklı prostat hiperplazisi üzerinde iyileştirici aktivite göstermiştir.
- Antibikrobiyal Etki:
Hücre kültürü çalışmaları, çeşitli mikroorganizma türleri üzerinde kabak çekirdeği ekstresinin umut verici antimikrobiyal aktivitesini göstermiştir. Tohum özü, Staphylococcusaureus, Bacillus subtilis, Staphylococcus werneri, Pseudomonas putida, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumonia ve Escherichia coli'ye karşı etkili antibakteriyel aktiviteye sahiptir. (4)
- Cilt Sağlığı Üzerine Olan Etkisi:
Kabakta bulunan antioksidanlar cilt sağlığı için önemlidir. Bunlara beta karoten ve C ve E vitaminleri dahildir.
Özellikle beta karoten cildinizi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyabilir. Beta karoten içeren yiyecekler yemek de cildinizin görünümünü ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. (2)
Hazırlayan: Diyetisyen Damla Türkay
- Vinayashreea,b , Prasanna Vasu, Biochemical, nutritional and functional properties of protein isolate and fractions from pumpkin (Cucurbita moschata var. Kashi Harit) seeds, 2021
- https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-powder#basics
- https://www.healthline.com/nutrition/best-vegan-protein-powder
- Joachim M.Dottoac, James S.Chacha - The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review Author links open overlay panel, 2020