Bitkisel Ve Hayvansal Bazlı Kolajenler
Bitkisel Ve Hayvansal Bazlı Kolajenler Arasındaki Fark Nedir?
Uzmanlar tarafından günümüzde sıkça bahsedilmeye başlanan, kırışıklık önleyici ve cildin pürüzsüz olmasını sağlayan Kolajeni duydunuz mu? Peki duyduysanız hayvansal bazlı olanlar ile, bitkisel bazlı olanlar arasındaki farkı biliyor musunuz? Hadi gelin birlikte inceleyelim.
Hazırlayan: Çevre Mühendisi İnci Damla Köroğlu
KOLAJEN NEDİR?
İnsan vücudunun temel yapı taşlarından olan proteinin içerisinde yer almaktadır.19 farklı amino asitten oluşur. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu %30’luk proteini Kolajen oluşturur. İçerisinde bulunan kuvvetli bağları ile dokuları güçlendirerek cilde dayanıklılık, sıkılık ve esneklik kazandırmaktadır.
Yaşlandıkça doğal Kolajen üretimi azalır. Yapılan çalışmalar sonucunda 40 yaşındaki bireylerin vücudundaki kolajen azalma hızı, kolajen üretme hızını geçmektedir. Bu yüzden 40 yaşından sonraki bireylerde kolajen miktarının azaldığı görülmektedir.
VÜCUDUMUZ NASIL KOLAJEN ÜRETİR?
Kolajen üretimi vücudumuzun doğal sürecinde herhangi bir takviye almadan gerçekleştirdiği bir süreçtir. Vücudumuzun Kolajen üretebilmesi için 3 temel şeye ihtiyacı vardır; C vitamini, mineraller ve amino asit. Sağlıklı bir şekilde günlük almamız gereken protein ve vitaminleri alamadığımız zaman vücudumuz Kolajen üretimini yavaşlatır. Sigara ve alkol tüketmek, uyku düzensizliği ve az egzersiz yapmak vücudumuzun Kolajen üretme hızını düşürmektedir.
VÜCUDUMUZDAKİ KOLAJEN AZALMASININ NEDENLERİ?
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Vücuttaki protein oranının düşmesine sebep olacak bir takım hastalıklar mevcuttur. Örneğin Kolajen Damar Hastalığı. Bu hastalık bağ dokusunu etkileyerek, dokuda bozukluğa sebep olarak protein miktarının azalmasına neden olur.
Sigara İçmek
Sigara içmek vücudumuz için son derece zararlıdır. Tütün içerisinde yer alan kimyasallar, elastin ve kolajen kaynaklarına zarar verebilir. Tütünün en önemli bileşeni olan nikotin, kan damarlarını tıkayarak besinlerin ve oksijenin vücuda verilmesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Ultraviyole Işınları (UV)
UV radyasyonları sadece cildimizi yaşlandırmakla kalmayarak Kolajen miktarının da azalmasına neden olmaktadır. Deri içerisine işleyerek, Elastin miktarının yüksek bir oranda birikmesine neden olur. Yüksek elastin birikimi vücutta yer alan Kolajenleri parçalayarak bazı zararlı enzimlerin üretilmesine sebep olur. UV ışınlarına sürekli maruz kalmak, deride sarkma ve kırışıklık oluşumunu hızlandırır.
Fazla Şeker Kullanımı
Çok fazla şeker tüketimi cildimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Vücudumuza şeker aldıktan sonra, şeker molekülleri glikasyon süresi boyunca kolajen ve elastine bağlanır. Bu süreçte ince çizgi ve kırışıklara neden olan AGE’ler oluşur.AGE’ler vücutta elastin ve kolajen oluşumunu bozarak cildimizin doku onarımını bozabilir.
Hava ve Su Kirliliği
Hava veya Su kirliğine maruz kalmak, erken yaşlanma belirtilerine ve cilt sorunlarına yol açabilir. Hava ve Su kirliliklerinden kaynaklanan moleküllerin, kolajen kaynağına zarar vererek ince çizgilere ve ciltteki pigment oluşumuna sebep olur.
HAYVANSAL BAZLI KOLAJEN NEDİR?
Eczanelerde, markettlerde ve internette gördüğümüz Kolajenlerin çoğunluğu Hayvansal Bazlı Kolajenlerdir. Bu takviyelerin hayvan toynaklarından, derilerinden, kemiklerinden ve eklemlerinden geldiği anlamına gelir.
Hayvan Bazlı Kolajen üreten firmalar, bunları toz haline getirerek kahvenizle ya da meyve sularınızla karıştırıp içme imkanı sunmaktadır. Bu kolajenlerin amacı, insan vücudunun yaşlandığı zaman kaybettiği kolajeni geri kazandırmaktır.
HAYVANSAL KOLAJEN TAKVİYELERİNİN OLUMSUZ YÖNLERİ NELERDİR?
Kolajenlerin üretildiği alanlar çok önemlidir. Başka bir ilaç ile temas halinde bulunması istenmez. Bu sebeple Tüketici Sağlık Merkezi, 8 bilinen kemik suyunu ve Kolajen takviyelerini test eden bir çalışma yürüttü. Bu çalışmanın amacı ürünlerin içerisinde herhangi bir kimyasal böcek ilacı, endüstriyel kimyasal ve gıda katkı maddesi olup olmadığı belirlenmekti. Test tamamlandıktan sonra birçok Hayvan Bazlı Kolajen tozunun içerisinde antibiyotikler, ilaçlar ve kimyasallar bulundu.
Yapılan başka bir çalışmada Kolajen takviyeleri içerisinde bakır ve arsenik gibi zararlı ağır metallerin olduğu düşünülmektedir. Ayrıcı hayvansal dokuların toz haline getirilme aşamasından yüksek oranda toksik etkisi olabilen Kreatin salgılandığı gözlenmektedir. Hayvansal Bazda Kolajenlerin sindirim sırasında parçalanması zordur ve bağırsak duvarını bazen geçemeyecek boyuttadırlar. Bu nedenle yapılan çalışmalarda gözlemlenen, hayvanlardan alınan kolajenin etkili bir takviye olmadığı kararına varılmıştır.
BİTKİSEL BAZLI KOLAJEN NEDİR?
Bitkisel Bazlı Kolajenlerin ana maddesi kolajen değildir. Adından da anlaşılacağı gibi bitki bazlı kolajen takviyeleri vücudumuzda azalan kolajenlerin oluşmasına yardımcı olacak bir takviyedir. Bitkisel kolajen oluşturucular vücudumuza daha fazla kolajen üretmek için ihtiyaç duyduğu bütün desteği sağlarlar.
Yaşlanma ile birlikte kendini daha da belli eden Kolajen azalmasını aldığımız besinler ile dengede tutup, en aza indirmek mümkündür. Hayvansal Bazlı Kolajen tozları yerine, besleyici yiyecekler yiyerek vücudumuza kolajen üretebiliriz. Daha önce de belirttiğimiz gibi vücudumuzda protein peptitleri ve C vitamini kolajen üretir. Bu sebeple hayvansal içerikli takviyeler almak zorunda değiliz.
BİTKİSEL BAZLI KOLAJEN TOZLARI
Bitkisel Kolajen Tozlarını oluşturan Peptid Tozu, vücudumuzun kendi kolajenini oluşturmak için duyduğu bütün bileşenleri içerir. Bitkisel Kolajen Tozları içerisinde; C vitamini, Pirinç, Hyaluronik asit, Mantar, Biyotin ve Yeşil yapraklı sebzeler yer almaktadır.
Yalancı İğde bitkisi portakaldan daha fazla C vitamini içeren bir bitkidir ve Bitkisel Bazlı Kolajenlerde çoğunlukla yer alır. Pirinç hücreleri güçlendirerek, hücre ölümünü ve hasarını azaltarak, cildi pürüzsüz tutmaya çalışır. Hyaluronik asit vücudumuzdaki kolajeni arttırarak ciltte gözle görülür bir şekilde gençleşme ve nem etkisi yaratır.
KOLAJEN KULLANIMI KİMLER İÇİN ZARARLIDIR?
Kolajen takviyeleri günümüzde yeni yeni ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yüksek oranda çalışmalara ve denetlemelere ihtiyaç vardır. Hamile ve emziren kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez. Aynı şekilde 20 yaşından küçük olan çocuklarında kolajen kullanması erken ve zararlı olabilir.
KOLAJEN MASKESİNİN FAYDALARI
Günümüzde oldukça popüler hale gelen, evde uygulanabilen yüz maskelerinden biri de artık Kolajen Maskesi. Günde 30 dakikanızı ayırarak evinizde ister hazır aldığınız, isterseniz de dolabınızdaki malzemeler ile yapabileceğiniz maskeleri uygulamak mümkün. Bu maskeler sayesinde cildinizde sıkılaşma, ciltteki gerginliğin korunması ve daha genç bir görüntü elde edebilirsiniz.
Sonuç olarak Bitkisel ve Hayvasal Bazda yapılan Kolajen çalışmalarında gözle görülür bir şekilde Bitkisel Bazdaki Kolajenlerin insan sağlığı açısından daha etkili ve zararsız olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalarda Hayvansal Bazdaki Kolajenlerin içerisinde yer alabilecek diğer zararlı maddelerin olma olasılığının yüksek oranda olduğu belirlenmiştir.
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu şey doğal olarak Kolajen üretebilmesidir. Doğal yollarla aldığımız kolajenlerin vücudumuzdaki protein oranını, gerektiği kadar yükselttiği tespit edilmiştir.
Kaynaklar;
Acibadem.com.tr/hayat/kolajen-nedir/
Sunwarrior.com/blogs/health-hub/vegan-collagen-builders-vs-animal-based-collagen-supplements
Hazırlayan: Çevre Mühendisi İnci Damla Köroğlu
Damla Hanım , blogunuzda sunduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederiz.