Hemoroid ve Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı son zamanlarda oldukça popüler olan bir yağ türüdür. Ağız ve cilt bakımında yaygın olarak kullanılması popülaritesini arttıran en önemli etkenlerden biridir. Tabi bunun dışında da farklı kullanım alanları ve sağlık faydaları vardır. Mesela hindistan cevizi yağının hemoroid için kullanıldığını biliyor muydunuz? İlk olarak hindistan cevizi yağının özelliklerine sonra da hindistan cevizi yağı ve hemoroid ilişkisine bakalım.
Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ
Hindistan cevizi yağı hindistan cevizinden elde edilen bitkisel bir yağ kaynağıdır. Bitki olmasına rağmen diğer bitkisel yağlara oranla daha yüksek oranda doymuş yağ içeriğine sahiptir. Bu demektir ki hindistan cevizi yağını dikkatli bir şekilde tüketmeliyiz. Aksi takdirde kalp damar rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı;
- 121 kalori
- 0 gr protein
- 11,2 g'ı doymuş olan 13,5 g yağ
- 0 miligram kolesterol
İçermektedir. Bunun yanı sıra E vitamini içerir. Oda sıcaklığında katı halde olan bir yağ türüdür.
Hindistan cevizi yağı için yapılan araştırmalar sonucuna göre bu yağın kilo kaybına neden olduğu, saç ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu, kan şekerini kontrol ettiği gibi sağlık faydalarına ulaşılabilir.
Hemoroid İçin Hindistan Cevizi Yağı
Basur veya hemoroid, anüsün içinde veya çevresinde dahili veya harici olarak oluşabilen iltihaplı damarlardır. Hemoroid genellikle bağırsak hareketleri sırasında ıkınma nedeniyle oluşur. Tuvalette uzun süre oturmak, hamile olmak, düşük lifli bir diyet yemek, kronik kabızlık veya ishal gibi durumlarda hemoroid oluşumuna neden olur.
Hindistan cevizi yağının faydalarından biri de rahatlama sağlamaya ve hemoroidleri tedavi etmeye yardımcı olabilmesidir. Hindistan cevizi yağı iltihap ve şişmeyi azaltan anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde hızlı bir iyileşme süreci sağlar. Yağın sahip olduğu analjezik (ağrı kesici) özelliği ile hemoroidlerden kaynaklı ağrının azalmasına yardımcı olabilir.
Hemoroid için Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?
Hindistan cevizi yağını tıbbi amaçlar için kullanırken organik, sızma hindistan cevizi yağının kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni, hindistan cevizi yağının en az işlenmiş şekliyle kullanmaktır. Bu şekilde daha fazla sağlık yararına sahip bir yağ kullanmış olursunuz. Hemoroid için hindistan cevizi yağı kullanımı için önerilen birkaç yol vardır. Bunlar kısaca şu şekildedir:
- Hindistan cevizi yağını beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz. Hemoroidiniz ishal kaynaklı ise hindistan cevizi yağı kullanmayınız. Çünkü hindistan cevizi yağı müshil etkise sahiptir. İshal durumunu arttırabilir.
- Hindistan cevizi yağından fitiller yapabilirsiniz. Yağ katı haldeyken kalem genişliğinde küçük silindirler yapabilirsiniz. Daha sonra dondurarak fitil şeklinde uygulayabilirsiniz.
- Eritilmiş hindistan cevizi yağı ve zerdeçalı karıştırabilirsiniz. Zerdeçal anti inflamatuar etkilere sahiptir. Hindistan cevizi yağı ile zerdeçal güçlü bir karışım haline gelir. Karışımı hazırladıktan sonra bir pamuk yardımı ile dış hemoroidlere uygulayabilirsiniz.
Hemoroid için hindistan cevizi yağını beslenmenize eklemeyi düşünüyorsanız tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Hindistan cevizi yağı tartışmalı yağ türlerinden biridir. Bunun sebebi içeriğinde yüksek oranda bulunan doymuş yağ asitleridir. Sağlık otoriteleri tarafından tüm gıda kaynaklarından toplam doymuş yağ alımının toplam günlük kalorinin %10'unun altında olması gerektiği bildirilmiştir. Bu, 2000 kalorilik diyette gün içerisinde doymuş yağdan yaklaşık 200 kalori almanız gerektiği anlamına gelir. Bir yemek kaşığı (14 gram) hindistancevizi yağının yaklaşık 121 kaloriye eşit olduğunu unutmayalım. Ayrıca tereyağı veya katı yağ gibi diğer doymuş yağ kaynaklarına günlük beslenmede yer kalmaz.
Sonuç olarak bakıldığında hindistan cevizi yağı hemoroid için sıkça kullanılan ve fayda sağlayan bir yöntemdir. Bununla birlikte sağlık problemleriniz için öncelikle doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.
Hazırlayan: Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ
Kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/coconut-oil-for-hemorrhoids
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/coconut-oil-and-weight-loss