Pulsating Leaf

Whey Protein Tozlarının Zararları

Sağlıklı bir yaşam için hayatımıza dâhiletmemiz gereken iki önemli kural bulunur. Sağlıklı beslenme ve spor bu kurallardandır.  Yanlış uygulanma sonrasında yararından çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için mutlaka dikkatli bir şekilde sağlıklı beslenirken vücudumuza uygun olan egzersizlerin kontrollü bir şekilde yapılması gereklidir.

Whey Protein Tozlarının Zararları

Protein vücut için gerekli olan temel besinlerden bir tanesidir. Proteinin işlenerek toz haline getirilmesiyle ortaya çıkan protein tozları özellikle sporcular tarafından kas kütlelerinin geliştirilmesi amacıyla kullanılan bir besin takviyesidir. Spor salonlarında ya da sporcuların açık hava sporlarında uyguladığı egzersizler sırasında kullanılan takviyeler, vitamin ve protein tozları doğru kullanılmadığı takdirde hayati riskleri ortaya çıkarabilir. Özellikle protein tozları mutlaka uzman bir kişi kontrolünde ve kişinin vücudunun ihtiyacı olan miktar kadar kontrollü kullanılmalıdır.

Spor yapan her kişi için kullanılması gerekli olmayan protein tozları bilinçsiz kullanılması halinde kemik erimesi başta olmak üzere sindirim sistemi ve bağırsak problemlerini beraberinde getirecektir. Bu sağlık sorunları dışında kalp ve karaciğer hastalıkları, böbrek fonksiyonlarının bozulmasından kaynaklı böbrek yetmezliği de oluşabilen ciddi sağlık sorunları arasında yer alır.

Protein tozlarının bilinçli bir şekilde ve uzman kişi kontrolünde yeterli miktarda kullanılması gereklidir. Yan etkileri ve zararlarının her zaman fazla ve bilinçsiz bir kullanıma dayalı olduğu unutulmamalıdır.

Protein Tozlarının Kullanım Süreleri

Protein tozları sporcular tarafından kullanılan ve kullanılırken mutlaka uzman kişilere danışılması gerekli olan bir besin takviyesidir. Whey protein tozları herkes için uygun olmayan bir bileşen olmasından dolayı ne zaman ve ne kadar kullanılması gerektiği kişilerin bünyesine göre değişkenlik gösterir.

Besin takviyelerinin alımları özellikle protein tozları için bazı sporcularda antrenman öncesi gerekli iken bazılarında antrenman sonrası kullanılması daha çok fayda sağlayacaktır. Bazı insanların gereksinimleri farklı olduğundan dolayı protein tozları kullanılması ve bilinçsiz alınması sağlık sorunlarını beraberinde getireceğinden uzman kişinin önerilerine uyulması önem taşır.

Her birey kendi sağlığı bakımından düzenli bir şekilde spor yapmalı ve sağlıklı besinlerle beslenmelidir. Profesyonel bir şekilde spor yapmayanlar için gıda takviyeleri ya da farklı besin önerileri uygun görülmez. Profesyonel olan sporcularda ihtiyaç olması ve kas hacmi sağlanması amacıyla belirli sürelerde ve gerekli olduğu kadar protein tozu kullanılabilir.

Whey protein tozu günümüzde en sık kullanılan besin takviyeleri arasında yer alır. Kullanım süreleri ve zamanları olarak iki şekilde ayrılarak antrenman sonrası ya da sabah kalkar kalkmaz kullanılması gereklidir. Antrenmandan hemen sonra kullanılma amacı spor yapılan sürede yorulan kasların iyileştirilmesi ve tekrar onarılmasıdır. Hızlı sindirim sağlamasından dolayı hızlı bir şekilde onarım sürecine başlayabilir. Sabah kalkar kalkmaz içilmesi ise geceden sabaha beslenilmeyen vücudun protein dengesini sağlayarak kas ve dokuların beslenmesini amaçlar. Mutlaka düzenli ve kontrollü bir şekilde kullanılması önemli olup aksi takdirde ciddi sağlık sorunları yaşanması söz konusudur.

Protein tozlarının miktarı ve ne kadar süreyle kullanılması gerektiği kişilerin vücut ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle herkes için kullanım dozları ve miktarları aynı olmayıp kontrollü bir şekilde uzman kişi önerilerine uygun olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde alımının fazla ve dengesiz olması ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olacaktır.

Whey Protein Tozlarının Kilo ile İlişkisi

Whey protein tozları gıda takviyeleri arasında profesyonel sporcuların kaslarını korumak amacıyla en sık kullandığı besinlerdendir. Kilo aldırma ya da kilo verme konusunda uzman kişilerin görüşleri farklı olsa da genel itibariyle doğru kullanılması halinde kilo vermeye yardımcıdır. Bu durumun en önemli nedeni ise whey protein tozlarının uzun süreli tokluk sağlamasıdır.

Kilo alım sürecinde en etkili iki olumsuz etken karbonhidrat ve yağ alımıdır. Kilo verme sürecinde bol bir şekilde protein alınması önemliyken whey protein tozları kişilere yeterli proteini sağlamasından dolayı kilo veriminde fayda sağlar. Sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine fayda sağlarken aynı zamanda vücut için gerekli besinler takviye etmede de yardımcı gıda takviyelerindendir. Mutlak bir fayda görebilmek için uzman kişi kontrolünde ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Proteinlerin doğru ve yeterli miktarda alınması vücut dengesini sağlarken kilo verme sürecinde de doğrudan destekleyici özelliğe sahiptir. Kişilerin protein dengelerini düzenli bir şekilde kontrol ettirmesi ve eksilmesi halinde mutlaka takviye alımını sağlaması gereklidir.

Protein Tozu Nasıl Kullanılmalıdır?

Protein tozları gıda takviyeleri olup toz şeklinde olmasından dolayı mutlaka bir sıvı içerisinde çözünmesi sağlanarak tüketilmelidir. Kalori alımını dengelemek için su ile tüketilebileceği gibi meyve suyu yada farklı sıvılar içerisine ölçülerek de tüketimi olabilir. Hazırlarken mutlaka ölçü miktarı kişilerin ihtiyacı doğrultusunda belirlenmeli ve damak tadına uygun olan aromalar tercih edilmelidir.

Tozların tamamının çözülmesini sağlayabilmek için shake gibi karıştırıcılardan destek alınması yeterli olacaktır. Protein gereksinimi olan ve kaslarındaki yıkıcı etkilerin iyileştirilmesi amacıyla kullanılması gerekli olan gıda takviyeleri genel olarak sporcular tarafından kullanılmaya uygundur. Bu şekilde sporla aktif bir halde uğraşmayan kişiler için protein tozu kullanımı uzman kişiler tarafından önerilmez. Sporcular dışında kemoterapi gören hastalarda da hücre onarımı için kullanılması önerilirken bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla da protein tozları kullanılabilir.

Whey Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Whey süt proteinlerinin adı olurken peynir altı suyunun işlenerek toz haline getirilmesiyle protein tozu oluşur. Whey protein tozu bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşan gıda takviyesidir. Sağlıklı olan bir beslenme düzenine ek olarak kullanılabilecek bu besin takviyesi hayati fonksiyonların güçlenmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olur. Tüm bu koşulların sağlanması için yeterli ve doğru miktarda kullanılması önem taşır.

Whey protein tozu kas ve kemiklerin gelişmesine yardımcı olurken aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de fayda sağlar. Hastalıklarda oluşan hücre hasarlarının giderilmesi ve yenilenmesinde faydalı olan bir gıda takviyesidir.

Spor yapan kişilerin kaslarının iyileştirilerek hacim kazanmasına yardımcı olan protein tozları kötü kolesterolün düşmesinde de önemli bir rol oynar. Vücut dengesini düzenli bir şekilde sağlamaya yarayan tozlar kişilerin vücutlarında ihtiyaç duyulan protein miktarını arttırır.

Günlük İhtiyaç Olan Protein Miktarı ve Eksikliği

Her kişinin kadın ya da erkek fark etmeden günlük alınan protein miktarları farklılık gösterir. Kilo başına 1 gram protein alınması gündelik ihtiyacı karşılar durumdadır. Proteini yiyeceklerden alabilmek mümkün iken protein tozlarında da karşılanabilmesi sporcular için özellikle uygun bir yöntemdir. İhtiyaç olandan fazlasının alınması halinde vücut reaksiyon göstererek farklı tepkimeler ortaya koyacaktır. Özellikle protein tozlarının fazlası ciddi hayati riskler oluşturarak ölümle sonuçlanan tabloların oluşmasına neden olabilir.

Protein miktarının eksik olması kişilerin vücutlarında kısa vadede bir değişime neden olmaz. Kısa süreli bir problem yaratmadığından dolayı eksilmesi halinde hemen hissedilemeyebilir. Uzun vadeli olarak protein miktarının eksilmesi ve fark edilmemesi halinde kas gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Kasların olumsuzları ileri aşamalarda ciddi bir şekilde sağlık sorunlarına yol açabileceğinden düzenli olarak vücuttaki protein ölçümleri yapılmalıdır. Günlük protein alımları kontrol edilmeli ve bilinçli bir şekilde takviye durumunda doğru besinler tercih edilmelidir.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın