Pulsating Leaf

Buğday Çimi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda sağlık ve wellness dünyasında adından sıkça söz ettiren bir süper besin var: buğday çimi. Bu küçük, yeşil bitki potansiyel sağlık yararlarıyla biliniyor. Bu yazımızda buğday çimi nedir, buğday çiminin faydaları ve potansiyel risklerinden bahsedeceğiz.

Buğday Çimi Nedir?

Buğday çimi, buğdayın genç filizlerinden elde edilen bir bitki özütüdür. Buğday tohumları su ile nemlendirildiğinde çimlenir ve kısa bir sürede yeşil filizler oluşturur. Bu filizler yaklaşık 7 ila 10 gün içinde büyür. Bu süre sonunda filizler toplanır genellikle buğday çimi suyu veya toz haline getirilerek takviye olarak kullanılır.

Buğday Çimi Tozu Faydaları

Buğday çimi; A, C, E ve K vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda, esansiyel amino asitlerin de önemli bir kaynağıdır. Esansiyel aminoasitler vücut tarafından üretilemeyen fakat dışarıdan gıdalarla alınması zorunlu olan bileşiklerdir.

 

Yeşil buğday çimi yaklaşık %70 oranında klorofil içerir. Bu nedenle klorofil bakımından en zengin gıdalar arasında yer alıyor. Sahip olduğu tüm bu özellikler buğday çimini faydalı bir hale getiriyor.

Buğday Çimi Faydaları

Son yıllarda popülerlik kazanan ve potansiyel bazı faydalara sahip olan buğday çiminin faydaları neler ayrıntılı olarak inceleyelim:

1.    Antioksidan ve Anti-inflamatuar Etkilere Sahip

Birçok bitki bazlı ürün gibi buğday çimi de antioksidan görevi gören bileşenler (A, C, E gibi vitaminler) içerir. Vücut içerisinde yer alan toksinler vücutta kalırsa oksidatif stres ortaya çıkabilir. Yüksek düzeyde oksidatif stres, kanser de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Antioksidan dediğimiz bileşikler, vücudun bu toksinleri yok etmesine yardımcı olur. Bu bileşikler ayrıca, bağışıklık sistemi istenmeyen bir maddeye tepki verdiğinde ortaya çıkan kronik iltihapla mücadeleye yardımcı olur.

2.    Kanser Hücrelerini Öldürmeye Yardımcı Olabilir

Yapılan araştırmalardan bazıları buğday çiminin kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğini gösterdi. Örneğin çalışmalardan birine göre buğday çimi özütü, ağız kanseri hücrelerinin yayılmasını %41 oranında azalttı.

Buğday çiminin faydaları arasında yer alan bu durum buğday çiminin yüksek antioksidan içeriğiyle ilişkilendirilmiştir. Ayrıca bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da belirtilmiştir.

3.    Detoks Etkisi

Buğday çimi, klorofil bakımından zengin bir besindir ve bu özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bir araştırmada klorofilin, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olabileceği ve karaciğer sağlığını destekleyebileceği öne sürülmüştür.

Buğday Çimi Tozu nedir, faydaları

4.    Enerji ve Zindelik

Buğday çimi, içerdiği besinlerle enerji seviyelerini artırarak genel zindelik hissini destekler. Özellikle sporcular ve aktif bireyler için doğal bir enerji kaynağı olarak öneriliyor.

Bir araştırmada, buğday çiminin, performansı artırıcı etkileri olduğu ve egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırabileceği bulunmuştur.

Buğday Çimi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Buğday çiminin faydalarını destekleyen araştırmalar bulunmasına rağmen bu bitkinin olası etkileşimleri hakkında yeterli araştırma bulunmuyor. Buğday çimi kullanırken aşağıda bahsettiğimiz noktalara dikkat etmeniz önemlidir:

  • Bazı insanlarda alerjiye sebep olabileceği ve kullanım sırasında dikkat edilmesi gerektiği bildirilmiştir. Ayrıca diğer ot türlerine alerjisi olan kişilerin buğday çimine de alerjik olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Çapraz bulaşma ve tozlaşma nedeniyle buğday çiminin diğer bitkilerin polenlerini içermesi mümkündür. Eğer bitki alerjiniz varsa buğday çimi ürünlerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
  • Buğday çimi çiğbir besindir. Genellikle toprakta veya suda yetiştirilerek pişirilmeden tüketilir. Bu durum gıda kaynaklı bakteri veya küf ile kirlenebileceği anlamına gelir. Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız tüketiminden kaçınmalısınız.
  • Buğday çimi, tohum olgunlaşmadan önce büyüyen bir buğday bitkisinden toplandığında glutensizdir. Bu nedenle çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olanlar için güvenlidir. Ancak bu kişiler, çapraz bulaşma riski göz önüne almalıdır. Böyle bir durumunuz varsa sadece glutensiz sertifikalı buğday çimi ürünlerini kullanmanız önemlidir.

Kaynaklar:

  • https://www.medicalnewstoday.com
  • https://www.healthline.com
  • Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, Hayykitap, Kasım, 2018.

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın